tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Rödgrönt svek mot seniorer

I valrörelsen år 2014 svartmålade Socialdemokraterna äldreomsorgen och ställde ut stora löften till Stockholms seniorer. Nu är inställningen som förbytt. Ambitionerna sänks och löftena bryts, skriver Niklas Wykman och Dennis Wedin (M).

Publicerad: 23 november 2015, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När finansministern besökte SKL:s kongress ställdes hon bland annat till svars för höjningen av taxan i hemtjänsten som drabbar 80 000 hemtjänsttagare.

Foto: Björn Nordqvist


Ämnen i artikeln:

PensionärerSocialdemokraternaHemtjänstSKREkonomisk politikEkonomiBudget 2016

När finansminister Magdalena Andersson besökte Sveriges kommuner och landstings (SKL) kongress ställdes hon bland annat till svars för höjningen av taxan i hemtjänsten som enligt hennes egna beräkningar drabbar cirka 80 000 hemtjänsttagare. Några tydliga svar till landets seniorer gav finansministern dock inte.

Åtta av tio hushåll får det sämre med regeringens politik, enligt finansdepartementets beräkningar. Många av dem är äldre. Den utlovade skattesänkningen som ska gynna de äldre äts helt upp av Magdalena Anderssons ökade kostnader riktade mot dem över 65 år.

Cirka 300 000 personer över 65 år bor i särskilt boende eller får hjälp från hemtjänsten i bostaden. En övervägande del av dem, 65 procent, är kvinnor. Att höja taket för maxtaxan slår hårt mot dem som behöver mest hjälp, ofta de allra äldsta. Vi säger därför nej till den höjning av maxtaxan som regeringen föreslår och vi har i vår budgetmotion för de kommande åren särskilda satsningar för att sänka taxan för hemtjänst jämfört med regeringens förslag.

Splittringen hos de rödgröna om vilka prioriteringar som behövs är uppenbar. Exempelvis i Stockholm stad har den rödgrönrosa majoriteten valt att inte höja taket för hemtjänstens maxtaxa för år 2016 och tvingas därför ta pengar från kvalitetssatsningar.

Samtidigt höjer Stockholm stad kommunalskatten vilket drabbar alla äldre. Ändå växer underskotten i äldreomsorgen och i stället för satsningar på kvalitet har pengarna använts för dyra återkommunaliseringar.

De rödgröna har en syn på äldre som innebär att deras röster ska köpas med lockande utfästelser, men efter valet prioriteras de snabbt bort. Samtidigt orkar inte regeringen upprätthålla starka offentliga finanser vilket riskerar att drabba Sveriges pensionärer hårt om krisen kommer tillbaka i en ny våg.

Vi värnar äldres situation genom att ta ansvar för en politik som går ihop. Med en ansvarsfull politik kan vi gradvis stärka kvaliteten i äldreomsorgen och förbättra ekonomin för landets pensionärer.

Vi är bekymrade över att regeringen sviker löften, gör det svårare att stanna kvar i jobb och fördyrar hemtjänsten. Oron stärks av att ordning och reda i offentliga finanser åsidosätts och att arbetslinjen monteras ner. Magdalena Andersson borde veta bättre än att skicka notan till landets seniorer.

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M)

Dennis Wedin, gruppledare (M) äldrenämnden, ledamot kommunfullmäktige Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev