måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Riksdagspolitiker, nu är det upp till er!

Idag skriver vi under våra avtal med Sverigeförhandlingen om höghastighetsjärnväg. I avtalen lovar vi att bidra till Sveriges framtid genom bostäder, stadsutveckling, trafikering och medfinansiering. Nu har vi gjort vad vi kan. Nu förväntar vi oss att Sveriges riksdag tar sitt ansvar och har modet att investera för framtiden.

Publicerad: 15 december 2017, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige behöver snabba järnvägsförbindelser med bra pendlingsmöjligheter.


Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingenJobbRegionalpolitikJärnvägHöghastighetstågInfrastrukturen 2018-2029

Vi vill satsa på framtidens Sverige. Vi vill bygga fler bostäder och skapa förutsättningar för invånare och näringsliv. Vi vill se ett nytt transportsystem som skapar möjligheter för miljontals människor. Inte bara i eller runt storstäderna, utan också för städerna och landsbygden däremellan och för kopplingen till Europa.

Vi vet att vi tar på oss ett stort ansvar, men vi gör det gärna. För Sverige behöver snabba järnvägsförbindelser med bra pendlingsmöjligheter till jobb och utbildning, större arbetsmarknader och kortare avstånd. Vi vill ge människor större valfrihet. Och vi är många kommuner, regioner, företag och invånare som vill samma sak. Vi är överens.

Men beslutet kan inte vänta. Det måste hända nu och det måste gå snabbt. Annars läggs en våt filt över områden som vi inte kan utveckla och städer vi inte kan planera. Vi får ett stagnerande näringsliv och en tillväxt som stannar upp. Samtidigt är dagens stambanor både trånga och trasiga och allt fler ropar efter hållbara transporter på järnväg, för både gods och människor. Hela systemet måste därför byggas direkt.

Framtidens tåg måste gå snabbt. Med nya stambanor som byggts för 320 km/h har vi råd att sakta ner där det behövs utan att förlora varken samhällsnyttor eller klimateffekter. Nu finns chansen att bygga för framtiden. Att bygga fast sig i ett långsammare system och sedan riskera att ångra sig verkar dumt. Eller rentav dumsnålt som vi brukar kalla det i våra trakter.

I vår region är vi kända för att vara ekonomiska. Att vända på kronorna och kunna spara. Vi har en tradition, en anda, som handlar om att våga ta beslut, satsa och tro på framtiden. Men till stora investeringar är det inget konstigt med alternativ finansiering. De nya stambanorna för höghastighetsjärnväg är en investering som betalar sig i tillväxt, jobb och välfärd. För våra barn, barnbarn och till och med barnbarns barnbarn.

Så nu, kära riksdagsledamöter! Nu är det dags för er del av avtalet. Det är dags att diskutera, ta ställning och våga ta ett beslut för framtiden.

Anders Wilander, kommunstyrelsens ordförande, Tranås kommun (M)

Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, Jönköpings kommun (C)

Carina Ödebrink, oppositionsregionalråd, Region Jönköpings län (S)

Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Värnamo kommun (C)

Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande, Region Jönköpings län (M)

Mikael Stenqvist, oppositionsråd, Tranås kommun (S)

Mona Forsberg, oppositionsråd, Jönköpings kommun (S)

Rune Backlund, regionråd, Region Jönköpings län (C)

Ulla Gradéen, oppositionsråd, Värnamo kommun (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev