Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Replik: Kommunala tvätterier är visst en bra idé

Att skapa arbetstillfällen för ett visst segment av arbetsmarknaden, med annars mycket svaga utsikter att få jobb, är något hela landet talar om, men Landskrona genomför det.

Publicerad: 24 februari 2017, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Landskrona lever fortfarande i sviterna av den strukturomvandling som ägde rum i det tidiga 1990-talet då stadens varvs- och tillverkningsindustri krympte radikalt.

Foto: Flickr


Ämnen i artikeln:

HemtjänstKommuner

Replik. Landskrona har bland de högsta arbetslöshetssiffrorna i landet. Närmare var sjätte arbetsför vuxen står utanför arbetsmarknaden. Det säger sig självt att situationen inte är långsiktigt hållbar. Staden tar nu ett samlat grepp kring problematiken. Fokus på tillväxt och etableringar ska vända utvecklingen. Skapandet av satsningen Enkla Jobb är en nyckelfaktor i denna ansats.

Landskrona lever fortfarande i sviterna av den strukturomvandling som ägde rum i det tidiga 1990-talet då stadens varvs- och tillverkningsindustri krympte radikalt. Dåvarande socialdemokratiska styre saknade förmåga att införa nödvändiga strukturreformer. Detta misslyckande syns fortfarande i arbetslöshetsstatistiken. Vi har i Landskrona i dag en arbetslöshet på över 15 procent. Staden befinner sig bland de 10 procent fattigaste kommunerna i Sverige. En fjärdedel av stadens intäkter är bidrag. Detta är förödande siffror.

Vi har de senaste åren drivit en politik fokuserad på tillväxt och nyetableringar. Satsningen på skolan har varit omfattande och börjar nu ge resultat. I dag presterar Landskronas elever långt över rikssnittet. Från Landskrona Stads sida tar vi nu för första gången ett helhetsgrepp kring problematiken med den höga arbetslösheten. Vårt första mål är att komma ner till Skånesnittet på 10 procent arbetslöshet. Då måste 1 000 människor komma i arbete.

För att komma dit introducerar vi satsningen Enkla Jobb. Grundidén är att ett enkelt jobb inte är enkelt att utföra, men ska vara enkelt att få. Jobben ska inte kräva någon direkt utbildning eller arbetslivserfarenhet. Så kan fler komma i jobb samtidigt som personal med nyckelkompetenser lättare hinner med de uppgifter som kräver deras utbildning och kunskap.

Detta talar hela landet om, men vi genomför det.

Som en begränsad del av denna arbetsmarknadssatsning har staden även dragit igång ett tvätteri i kommunal regi. Bakgrunden är de nya hygienkrav från Socialstyrelsen som trädde i kraft vid årsskiftet med krav på arbetskläder inom exempelvis hemtjänsten. 40 till 50 människor som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden kommer att få jobb på tvätteriet. Detta har rönt en del uppmärksamhet, nu senast från Jan Kluge, Sveriges Tvätteriförbunds ordförande, som skriver att satsningen riskerar att slå undan benen för etablerade tvätterier på orten.

Låt mig vara tydlig. Jobb skapas bäst av näringsliv och av ekonomisk tillväxt. I den bästa av världar hade vi lagt ut uppdraget till privata aktörer. Men hade vi gjort det hade satsningen, som bäst, genererat en eller två nya tjänster, som troligen hamnat många mil från Landskrona. Hela syftet hade därmed omintetgjorts. Går man in på Sveriges Tvätteriförbunds hemsida och söker efter tvätterier i Landskrona får man beskedet att inga företag matchar sökningen. Detta illustrerar vårt problem. Det finns inga privata tvätterier i Landskrona. Det innebär att vi skulle behöva skicka iväg kommunens smutstvätt till en grannkommun för att få den tvättad. Hela syftet med arbetsmarknadssatsningen skulle därmed gå förlorad.

Vad vi pratar om här är att skapa arbetstillfällen för ett visst segment av arbetsmarknaden, med annars mycket svaga utsikter att få jobb. Det rör sig om en grupp människor som saknar högskoleutbildning, erfarenhet och de flesta andra förutsättningar som idag krävs för att vara en del av arbetsmarknaden. Då får vi ta till ovanliga åtgärder för att hjälpa dem in. Vår satsning på Enkla Jobb, där tvätteriet ingår, är en del i detta. Ansatsen borde dock vara mycket bredare och bottna i en nationell strategi för att öppna arbetsmarknaden för dem som saknar förutsättningar och redskap att ta sig in på den. Sådana åtgärder lyser i dag med sin frånvaro.

Kluge skriver att den svenska tvätteribranschen sysselsätter omkring 5000 personer, spridda över hundratals bolag. Det är uppenbart att varje enskilt tvätteribolag inte sysselsätter särskilt många människor. Det är inte heller deras huvudsyfte. Det är att tvätta smutstvätt. Mitt uppdrag, som kommunstyrelsens ordförande i en stad med 15,2 procent arbetslöshet, är att skapa en bättre framtid åt kommunens invånare.

Ska utvecklingen vända i Landskrona måste fler kunna leva av eget arbete. I detta sitter så mycket stolthet och frihet. Enkla Jobb är sätt att uppnå detta.

Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande (L) Landskrona

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev