Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Rena chefskarusellen

Publicerad: 23 januari 2013, 09:24

Personerna i karusellen har haft minst tre olika jobb som kommunchefer. Det senaste bytet skedde under 2011 eller 2012. Sex av dem är kvar på sin senaste tjänst medan ter har slutat av olika skäl.

I början av januari fick Landskronas stadsdirektör Christer Pålsson oväntat sparken efter bara fyra månader på posten. Det är det senaste exemplet på hur kommunernas toppchefer byts ut i snabb takt.


Under 2012 bytte eller sökte 72 kommuner en ny kommunchef, visar en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort. Det motsvarar var fjärde kommun. Även 2011 låg omsättningen på den nivån, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

Stigande ålder är en förklaring till att omsättningen ökat de senaste åren. Generationsväxlingen pågår för fullt. En stor grupp är 60 plus och på väg mot pensionen.

Karriär och konflikter är två andra huvudorsaker, enligt Rolf Solli, professor vid högskolan i Borås som studerat kommunchefer under många år.

– Förr var kommunchefen trogen sin arbetsgivare. I dag är det vanligt att de gör karriär genom att flytta mellan kommunerna.

Även konflikterna med den politiska ledningen eller med kommunens övriga chefer, ökar.

– Kraven på den högsta chefen har ökat. Uppdragsgivaren har höga förväntningar på förändringar och förbättringar samtidigt som resurserna är knappa eller krymper, konstaterar Caroline Olsson, ledarskapsstrateg på SKL.

Staffan Isling, ordförande i kommundirektörernas förening och själv kommundirektör i Örebro, jämför rotationen på kommunchefer med vad som brukar anses vara en normal personalomsättning på högst 10 procent.

– En viss omsättning är bra men att rekrytera och ställa om kostar också mycket. För täta byten gör att man tappar tempo och energi.

Staffan Isling reagerar framför allt på så snabba byten som i Landskronas fall.

– Då handlar det inte bara om personkemi. Den politiska ledningen har inte definierat rollen tillräckligt tydligt. Det är inte rimligt att så stora och komplexa organisationer som kommunerna inte har tydliga instruktioner för sin högsta chef.

Det behöver regleras i kommunallagen, anser Staffan Isling och Kommundirektörsföreningen. De vill införa en ny paragraf om att kommunerna måste ha en instruktion för högsta chefens arbete. Vad den ska innehålla bör däremot varje kommun själv få bestämma.

– Även politikerna vinner på tydligare regler och styrning. Konflikter och chefsbyten tar mycket kraft och ork från den politiska ledningen, påpekar Staffan Isling.

Torkel Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, medger att stadsdirektörens roll kanske inte varit tillräckligt tydligt definierad.

– Det handlar ytterst om en komplex och svår roll. Samarbetet mellan kommunstyrelsens ordförande och stadsdirektören måste fungera fullständigt. Om det brister i vad och hur saker ska göras då fungerar det inte.

Kommunchefernas löner varierar beroende på kommunernas storlek. I genomsnitt ligger månadslönen på cirka 70 000 kronor.

Bland de som bytte eller sökte ny kommunchef förra året finns både större och mindre kommuner. Dorotea har haft en snabb omsättning med tre olika kommunchefer på kort tid. Två har fått sparken, den nuvarande sitter bara året ut i väntan på en ny ordinarie.

– Det var ett villkor när jag gick in. Sedan har jag andra planer privat. Men jag trivs utmärkt, försäkrar Bertil Westerlund, som tidigare varit förvaltningschef inom kommunen och återvänt efter några år hos Tillväxtverket.

Även oppositionsrådet Mats-­Erik Westerlund, från Doroteas kommunlista, är nöjd.

– Det är den rekrytering vi skulle gjort för länge sedan. Han är Doroteabo och vet vad som krävs i en liten kommun.

Det ställs speciella krav på en kommunchef i en liten kommun, anser både oppositionsrådet och kommunalrådet Greger Lindqvist (S).

– Här får man kavla upp ärmarna och jobba mer praktiskt.

Det gör att rekryteringsunderlaget för en kommun som Dorotea är begränsat till inlandet, tror Greger Lindqvist.

– Annars blir det en kulturkrock.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 3, 2013

Anna Eriksson

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev