Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Rekordmånga vildar i politiken

Publicerad: 28 september 2016, 22:15

Foto: Drago Prvulovic

148 politiska vildar, 74 tomma stolar, mer än 1 700 avhopp – efter bara halva mandatperioden. Landets kommunfullmäktige har blivit politiska oroshärdar, visar Dagens Samhälles granskning.


I halvtid mellan valen har 148 folkvalda kommunpolitiker lämnat det parti som de valdes in för 2014 men sitter kvar som obundna, så kallade politiska vildar.

Det är mer än en fördubbling jämfört med samma tidpunkt under den förra mandatperioden, visar Dagens Samhälles enkät till kommunerna.

Vildar finns i dag i var tredje kommun.

Kommunforskaren David Karlsson vid Göteborgs universitet konstaterar att en kommunpolitik som ”redan är väldigt komplex” blir ännu mer oförutsägbar med ett växande antal vildar.

– Kommunerna blir mer svårstyrda. Och fullmäktiges arbete påverkas, det är där vildarna har sin plattform och kan ta upp mycket tid.

Trelleborg var fram till förra veckan den kommun som hade flest antal vildar i fullmäktige, sex stycken. Då bestämde sig två ledamöter som tidigt efter valet hoppade av från Sverigedemokraterna att också lämna fullmäktige.

Kvar finns fyra ledamöter som är officiellt partilösa. Två av dem, de tidigare SD-ledamöterna Jan Larsson och Leif Roos, hittade snabbt en ny hemvist. De blev moderater.

För Jan Larsson bar det hela vägen in i kommunstyrelsen, genom ett valtekniskt samarbete mellan avhopparna och M och L. På papperet är han partilös, men i praktiken sitter han på ett borgerligt/moderat mandat.

Själv ser han inget problem med att han valdes för ett parti men nu har en hög position som medlem i ett annat.

– Jag har ju i princip samma grundinställning till samhällsfrågor som tidigare. Men jag gör större nytta i Moderaterna, eftersom min röst blir hörd där. Sverigedemokraterna är så toppstyrt.

Enligt Jan Larsson var det personstrider som fick honom och de andra avhopparna att bryta upp från SD. Många vildar som DS varit i kontakt med anger just det skälet till sina avhopp.

De två ledamöter som lämnat lokala Söderslättspartiet i Trelleborg röstades bort på ett medlemsmöte efter oenighet om bland annat en ringled. Britta Brinck-Nehlin och Gunilla Thysell röstar med den styrande kvartetten S, MP, C och Söderslättspartiet.

Britta Brinck-Nehlin är vice ordförande i fullmäktige – och i dag alltså partilös. Det går utmärkt, tycker hon.

– Vi har fått mycket stöd från de andra partierna. Det är bara de i Söderslättspartiet som tycker att det är konstigt, ingen annan.

Nordmaling är också en av de vildaste platserna i Sverige, sett till antalet obundna ledamöter i fullmäktige. Fem socialdemokrater lämnade partiet efter valet, en majoritet av de invalda S-ledamöterna.

Vilden Tomas Johansson talar om obefintlig intern demokrati och att S i Nordmaling varken följt stadgar eller grundläggande principer.

– Vi är mer S än de som kallar sig det. Som de andra uppträtt gick det inte att vara kvar. Vi har nu bildat eget, vi heter Fria Demokraterna.

Tomas Johansson. Foto: SR

Liknande argument har två MP-avhoppare i Haninge. Vilden Anna Ragnar, tidigare kommunalråd och gruppledare för MP, talar om bråk, tjafs och trakasserier. Men också om politik.

– Det är inte vi som lämnat partiet. Det är lokalavdelningen i Haninge som styrt åt ett helt annat håll än den  politik vi gick till val på.

Haninge har levt med vildar i fullmäktige tidigare, och kommunstyrelsens förra ordförande, Martina Mossberg, (M) har en mycket tydlig åsikt:

– Förbjud dem! Valet är en kombination av person och parti. Lämnar du det parti du valts in för bör du rimligen också lämna stolen i fullmäktige.

Enligt dagens regler betraktas mandatet som personligt. Ledamoten väljer om hen ska avgå eller sitta kvar som obunden. Haninges nuvarande ks-ordförande, Meeri Wasberg (S), tycker att frågan är komplicerad. Hon pekar på det ökade inslaget av personval.

– Men det mest respektfulla skulle så klart vara att personer som lämnar det parti de kandiderat för också lämnar sina uppdrag. Det är dags att se över reglerna.

Forskaren David Karlsson slår fast att vildarna inte bryter mot några regler, men anser att frågan har en moralisk/etisk dimension.

– Det mest hederliga gentemot väljarna är att lämna platsen.

Men förekomsten av vildar hänger också ihop med valsy­stemet. Ingrid Forssten i Forshaga blev mot sin vilja invald på ett SD-mandat. Två personer hade skrivit hennes namn på SD-valsedlar.

– Jag står långt ifrån SD:s åsikter. Jag tänkte att det skulle bli en jobbig ryggsäck.

Men när hon i medier berättat om sin situation tog både C och S kontakt med henne. Hon bestämde sig för att bli socialdemokrat – och ta ett mandat från SD ”som en ren protest mot dem”.

Vad säger du till dem som tycker att du sitter på ett mandat som tillhör SD?

– Att jag följt de demokratiska spelreglerna.

Varför ökar då antalet politiska vildar så kraftigt just nu? David Karlsson ser en uppenbar förklaring:

– Partierna har fått svårare att rekrytera folk. Då får man också in ledamöter utan samma lojalitet som förr. Samtidigt viner partipiskorna hårdare för att hålla ihop en brokig flora av koalitioner. Det skapar konflikter – och de som ligger i partiets utkanter ser andra möjligheter.

– Ju fler vildar det blir, desto fler får upp ögonen för denna möjlighet.

Läs mer: SD:s partisekreterare skäms inte längre

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Flest kommer från Sverigedemokraterna

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/pdfwebbildvildar.pdf

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev