tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Rekordmånga röstade i kommunvalen

Publicerad: 15 september 2014, 17:42

Oklart politiskt läge i många kommuner fick rekordmånga att rösta i årets val. Men det är stora skillnader. I Värmlandskommunen Årjäng ökade valdeltagande stort i kölvattnet av politiska bråk, i Haparanda valde fyra av tio sofflocket.


Valdeltagandet i riksdagsvalet var rekordstort. Preliminära siffror visar att 83,3 procent av svenskarna gick och röstade. Det är en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra valet. Och siffran väntas stiga ytterligare i takt med att allt fler röster räknas.

Valdeltagandet i kommunvalet följer ofta utvecklingen för hela landet. Preliminära siffror från Valmyndigheter visar också på en ökning i de allra flesta kommuner. I genomsnitt röstade över åtta av tio svenskar i kommunvalet.

– Ju mer som står på spel desto högre är valdeltagandet. Uppgångar beror ofta på att det har hänt något i kommunen som eldar på valtemperaturen. Nedgångar är ofta svårare att förklara, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds Universitet.

Störst valdeltagande har välmående kommuner med god så kallad socioekonomisk status. I topp ligger Skånekommunen Lomma. Här går nio av tio och röstar. I samma härad hamnar en annan Skånkommun, Vellinge, och Habo i Västergötland.

Värmlandskommunen Årjäng är en av de kommuner där ökningen i valdeltagande var som allra störst, enligt Valmyndigheten, från 70,1 procent i förra valet till 73,2 procent i årets val.

– Jag tror att det beror på att vi har haft en ganska turbulent period i Årjängspolitiken. Vi har diskuterat om det skulle leda till att folk skulle strunta i att rösta och tycka att vi käbblar för mycket. Men vi hade tur och det blev istället så att fler gick och röstade, säger Daniel Schützer, (S), kommunstyrelsens ordförande i Årjäng.

Även i Dalakommunen Älvdalen ser valdeltagandet ut att ha ökat rejält. Om man jämför valet 2010 med de preliminära siffrorna för 2014 visar de på en uppgång med 2,8 procentenheter.

– Det har blivit ett Supervalår och ingen låg på sofflocket. Det har varit bra fart på valkampanjerna och jag tror aldrig att jag har upplevt så mycket skyltning och så mycket människor kring de större affärerna, säger kommunalrådet Kjell Tenn (C).

I Herrljunga går trenden åt motsatt håll. Här gick betydligt färre till valurnorna än 2010. Då röstade 83 procent. Preliminära siffror från valnatten visar på en minskning till 75,5 procent. Också i Munkfors ser antalet röstande ut att dala. Det preliminära valdeltagandet landar på 74,4 procent, jämfört med 81,4 i valet 2010.

I gränskommunen Haparanda har valdeltagandet varit rekordlågt under flera val. De politiska partierna kämpar tillsammans för att få fler att gå och rösta, men de preliminära siffrorna visar istället på en nedgång. Knappt sex av tio Haparandabor gick och röstade i kommunvalet 2014.

Maria Ottoson, Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev