Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Rekordmånga oheliga allianser i kommunerna

Publicerad: 10 december 2014, 23:05

Mitt under kaoset och låsningarna i rikspolitiken har makten klarnat i Kommunsverige. 100 block-överskridande styren har bildats – rekord. Den stora vinnaren är Socialdemokraterna.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaKommunval

DS-GRANSKNING. S, M och C i samma styre. En omöjlighet på nationell nivå, verklighet i det gamla röda fästet Eskilstuna – och en av otaliga okonventionella uppgörelser på lokal nivå efter höstens val.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har faktiskt hunnit sy ihop två majoriteter sedan valet. När den första sprack skapades snabbt en ny.

Utgångsläget i kommunerna var minst lika besvärligt som på riksplanet. SD ryckte fram kraftigt. Antalet kommuner där inget av de traditionella blocken (Alliansen och S+V) fick majoritet i fullmäktige fördubblades – från 87 till 162.

Dagens Samhälle kan nu presentera en kartläggning av det unika nya politiska landskapet i kommunerna, efter en höst fylld av långa och svåra förhandlingar om makten och topposterna.

De dramatiska förändringarna i korthet:
• 100 kommuner får blocköverskridande styren i olika tappningar, jämfört med 38 under förra mandatperioden. Rekord.
• 84 kommuner har minoritetsstyren, jämfört med 41 förra perioden. Rekord.
• Andra partier än de åtta riksdagspartierna är med och styr i 51 kommuner. Rekord.
• Totalt finns nu 95 olika konstellationer och kombinationer av partier i kommunernas styren – ett mått på den lokalpolitiska kreativiteten.
• Maktspelets stora vinnare är S, trots att partiet backade i årets kommunval. S är med och styr 191 kommuner, en kraftig ökning från 148 senast. S innehar nu den centrala maktposten som kommunstyrelsens ordförande i 186 kommuner.

Succén för S efter besvikelsen i valet har flera förklaringar. Huvudkonkurrenten M förlorade mycket mer, och som största parti i flest kommuner ligger man bäst till för de tyngsta uppdragen.

Raka motsatsen till S är Sverigedemokraterna. Stor valframgång, tvärstopp när styren har formats. Ingen har tagit med SD, och då har utrymmet för S ökat ytterligare, genom alla uppgörelser över blockgränsen för att hålla SD utanför.

I Eskilstuna har S regerat i alla tider, under förra mandatperioden ihop med V och MP. Så var det tänkt att det skulle bli även denna gång. De tre hade ett mandats övervikt och en budget ihop.

Men två dagar före budgetfullmäktige blev en S-ledamot vilde, den rödgröna övervikten var borta och SD fanns där med sina 13 mandat.

Ks-ordföranden Jimmy Jansson började se sig om efter nya möjligheter. Och den här gången ville han hitta en riktigt stabil majoritet.

– Det landade i djupare samtal mellan S och M. Vi hade inga större förhoppningar till en början, men det blev snart tydligt att vi hade stor samsyn kring de flesta frågorna.

M-ledaren Jari Puustinen medger att han blev förvånad över att det fanns så stora likheter mellan de forna antagonisterna.

– Det var fler saker där vi hade samma uppfattning än som vi var oense om. Vi var väldigt lösningsinriktade.

De två var också överens om att bjuda in Centern, det borgerliga parti som har flest samarbeten med S.

– De ligger någonstans mittemellan oss och då blir det bättre dynamik i majoriteten, säger Jimmy Jansson.

I många kommuner har styrande koalitioner med fem och upp till sex partier bildats efter höstens val. Den kanske allra mest udda kombinationen finns i Kiruna.

Trots att FP saknar mandat finns hela tolv partier i Kirunas fullmäktige. Fem av dem styr tillsammans: S, M, V, Samelistan och Feministiskt initiativ.

– Det är viktigt att ha en stabil majoritet, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Zackrisson (S).

Rekordmånga har dock valt instabila styren. Även stora kommuner som Göteborg, Örebro, Jönköping, Huddinge och Haninge styrs nu i minoritet.

Sex partier i Huddinge ger ändå inte majoritet i fullmäktige. M, C, FP, KD, Huddingepartiet och Drevvikenpartiet styr.

– Det här var det bästa möjliga styret för Huddinge, vi sex har samma syn på utveckling. Visst kan SD avgöra omröstningar, men det är fyra partier som har en vågmästarroll, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Han är en av 57 moderata ks-ordförande, en drastisk minskning från 93 under den förra perioden. Också Centern har nu klart färre toppolitiker: Från 44 till 31.

Just när de nya styrena är beredda att börja styra, efter flera månader av maktförhandlingar, blir det plötsligt valrörelse igen. Extraval till riksdagen, och rikspolitiker som räknar med lokal draghjälp. Entusiasmen är mycket måttlig.

– Vi har lite annat här, vi håller på att flytta hela stan, men vi måste väl ut på banan, suckar Kristina Zackrisson i Kiruna.

– Entusiasm, vad tror du?! Det blir att bita ihop, dra på sig långkalsongerna och termobyxorna och ut och knacka dörr, säger Göran Dahlström (S) i Katrineholm.

Jimmy Jansson i Eskilstuna, mannen som fixat två majoriteter efter valet, har ett tips till politikerna i Stockholm:

– Det är bara att sätta sig ner, ta en kopp kaffe och prata ihop sig.

MER MATERIAL I TIDNINGEN: Intervjuer, diagram och fakta. Klicka här för en gratis prenumeration.

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Så ser S makt ut i kommunerna

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/s-dia.pdf

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaKommunval

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev