Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Regionreformen på väg att spricka

Publicerad: 23 november 2016, 16:12

Landstingstoppar tror inte att den nya kartan med storregioner blir verklighet.

De mest berörda tror inte längre på en regionreform. Regionernas toppolitiker misströstar – och en majoritet vill själva inte ha storregioner, visar Dagens Samhälles enkät.


I morgon torsdag, träffar civilminister Ardalan Shekarabi (S) övriga partier för nya förhandlingar om en regionreform. Storregionerna hänger nu på en skör tråd, avgörandet är nära.

En bred blocköverskridande uppgörelse ser just nu omöjlig ut. L och SD har sagt direkt nej, M hoppade av sent i dag onsdag och KD är mycket kritiska. Regeringens hopp är Centerpartiet, men C ställer en rad krav.

Dagens Samhälle har vänt sig till de mest berörda politikerna för en snabb pejling av hur de ser på läget: toppolitikerna i majoritet och opposition i alla landsting/regioner. 37 av 42 har svarat.

De följer i hög grad partilinjen i regionfrågan. Socialdemokraterna vill ha en reform, moderaterna vill inte. Men undantag finns. Och i de samlade svaren finns en påtaglig pessimism.

Vill man ha storregioner, enligt de förslag som presenterats? Nej, säger 51 procent i DS enkät. Ja, säger 46 procent.

Tror man att det blir en regionreform den här gången? Nej, säger 54 procent. Ja, säger 26 procent. Övriga är osäkra. Bland socialdemokrater finns en tilltagande pessimism.

– Vi behöver inte mer stordrift, det är inte lösningen på framtidens problem, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande i Värmland, som vill samarbeta med bland annat Osloregionen.

– Vi behöver mer jämlika förutsättningar i Sverige och det får vi med större regioner, säger Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsens ordförande i Uppsala län.

Maria Stenberg (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Norrbotten, efterlyser ”beslutskraft i en viktig framtidsfråga”. Tomas Högström (M), oppositionslandstingsråd i Västmanlands län, tycker där­emot att frågan ”hastas och hafsas fram”.

I förhandlingarna på riksplanet har Moderaterna krävt att folkomröstningar hålls i berörda län.

I DS enkät ställdes frågan: Är en regionreform lämplig att folkomrösta om? Nej, säger 51 procent. Ja, säger 46 procent. Nästan alla från M är positiva, nästan alla från S negativa.

– Självklart ska befolkningen kunna ta ställning till en så stor förändring, säger Kenneth Backgård (Norrbottens sjukvårdsparti), oppositionslandstingsråd i Norrbotten.

Från socialdemokratiskt håll framhålls den representativa demokratin. Region­indelning måste ses i ett större sammanhang och folket har utsett förtroendevalda för att hantera sådana frågor.

En avvikande åsikt bland Moderaterna har Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland.

– Folkomröstning är bara dumt, och ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Politikerna måste våga fatta beslut.

Inför veckans samtal mellan riksdagspartierna är det mycket oklart om det går att skapa en majoritet i riksdagen för en regionreform.

En eftergift har redan gjorts från Ardalan Shekarabi: Jämtland Härjedalen lämnas utanför. Där är nu regionfrågan avförd från dagordningen, har regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) meddelat.

I DS enkät anser 51 procent att det krävs en bred block­överskridande majoritet för att klubba ett så stort beslut som storregioner. 40 procent tycker att det räcker med enkel majoritet.

– Stora och långsiktiga reformer som styr hela landets inriktning måste vara brett förankrade, säger Torbjörn Rosdahl (M), landstingsstyrelsens ordförande i Stockholms län.

En klar majoritet bland de socialdemokratiska landstings- och regionråden anser dock att det räcker med enkel majoritet, även om de ser en bredare uppgörelse som önskvärd.

De rödgröna kan tillsammans med Centerpartiet få majoritet i riksdagen. Partiledaren Annie Lööf har i olika sammanhang uttalat sig positivt om en regionreform, bland annat på Centerns kommundagar i vintras.

Men C ställer långtgående krav på decentralisering av makt, utlokaliseringar och besked om att inga tvångssammanslagningar av kommuner kommer att genomföras.

Vid ett besök i Umeå förra veckan gjorde statsminister Stefan Löfven (S) en markering: Större regioner behövs, bland annat för att säkerställa en bra sjukvård. Något

mer om hanteringen ville han inte säga, utan hänvisar till de pågående förhandlingarna.

Läs mer: Populism att kräva folkomröstning

Magnus Wrede och Hans Perkiö, Reportrar

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev