Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Regeringens tillfälliga bidrag är oansvariga

Den senaste mandatperioden har regeringen infört många tillfälliga bidrag som kommuner kan söka för olika projekt eller för att bygga ut delar av sin verksamhet. På så vis kan regeringspartierna vinna billiga poänger, men samtidigt orsakar de kostnader och problem för oss kommunpolitiker som blir tvungna att bära kostnaderna när stöden löper ut.

Publicerad: 31 maj 2018, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BidragKommunerRegeringen

Om statliga bidrag och stöd ska fungera bra så behöver de vara förutsägbara och långsiktiga. Tyvärr har regeringen i stället valt att använda tillfälliga bidrag som ofta försvinner vid budgetårets slut.

Här i Helsingborg, där vi är verksamma som kommunpolitiker, berörs vi av flera tillfälliga stöd som regeringen gärna vill att vi söker. Under 2015 och 2016 fanns mängder av stöd att söka för att ta emot flyktingar. På skolans område finns det så många tillfälliga stöd att beroende på vilka som går att söka och som beviljas från år till år så kastas många skolor mellan satsningar och besparingar.

På vårt eget expertområde: vård och omsorg står vi just nu inför ett val om vi ska använda ett av regeringens bidrag för att höja habiliteringsersättningen (en ersättning för arbete som man gör i arbetsträning i stadens dagliga verksamhet), det är oklart om bidraget kommer att finnas kvar nästa år.

Vi är inte den enda kommun som brottas med just habiliteringsersättningen. I flera kommuner har man valt att avstå att höja ersättningen. Man vill inte lova människor en högre ersättning, som man sedan måste sänka igen när det statliga bidraget försvinner.

När regeringen inför sådana tillfälliga stöd kan den både ta äran för att satsa mer pengar på att hjälpa människor och fort skjuta kostnaden till kommunerna. Kommunerna får i sin tur antingen bära hundhuvud för att ta bort populära program och satsningar när de statliga pengarna försvinner, eller fortsätta att finansiera dem ur den egna (ofta ansträngda) budgeten.

Det är är inte heller säkert att bidragen gynnar personerna som de är till för att stödja. När det kommer till skolan eller till människor som lever med kommunens omvårdnad så är förutsägbarhet och långsiktighet viktigt: man måste kunna planera sitt liv utifrån att de stöd, den utbildning och de projekt som man får del av kommer att finnas kvar. Annars hamnar man lätt i en berg- och dalbana där man ena dagen får stora satsningar och nästa dag ingenting.

I Helsingborg har vi valt att hantera just habiliteringsersättningen genom att höja den, men inte med hela summan som regeringen föreslår, utan enbart med så mycket som vi har råd att fortsätta betala när statsstöden försvinner.

Direkt har vi kommit under angrepp från den Socialdemokratiska oppositionen som hävdar att vi är för snåla. Det är svårt för en politiker att tacka nej till gratis pengar från staten och det är lätt för en opposition att angripa en om man gör det. Men om man inte tackar nej så kan man fastna i en fälla med satsningar som man inte har råd att behålla, och som går ut över kommunens kärnverksamhet om man inte kan avveckla dem.

Om regeringen vill stödja kommunerna i sitt arbete så behövs inte fler tillfälliga stöd, istället behöver man kunna lova att bidragen som går att söka är långsiktiga – att de program staten uppmuntrar idag också är finansierade imorgon. Det blir inte lika snygga pressträffar för ministrarna, men det leder till ett ansvarsfullt utvecklande av den kommunala välfärden och i slutändan är det just det Sverige behöver – i stället för valfläsk.

Jonny Cato Hansson, ordförande (C) i vård- och omsorgsnämnden Helsingborg samt riksdagskandidat

Ulrika Heindorff, Första vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden Helsingborg (M) samt riksdagskandidat

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BidragKommunerRegeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev