Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Regeringen, satsa på jobb istället för bidrag

Regeringen kallar förslaget om höjda statsbidrag för en historisk satsning på kommuner och landsting. Men istället för bidrag borde man satsa på sådant som faktiskt leder till högre skatteintäkter; att fler jobbar mer.

Publicerad: 7 april 2016, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Välfärdspolitiken är beroende av att jobbpolitiken fungerar. Det är det som regeringspartierna har missat.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietVälfärdVårbudgeten

I sak handlar regeringens satsning om ett tillskott på 10 miljarder kronor år 2017. Med tanke på de rekordstora flyktingströmmarna och det tryck det utgör på kommuner och landsting så är resurserna givetvis välkomna – men att ge sken av att det är en historiskt stor ekonomisk förstärkning är helt enkelt inte sant.

Det mest långsiktigt hållbara för att stärka kommuners och landstings ekonomi är att se till att fler jobbar mer. Statens möjlighet att skjuta till extra pengar är på samma sätt i hög grad beroende av att svenska företag går bra och anställer mer personal. Det ökar skatteintäkterna och minskar behovet av bidragsutbetalningar.

Tyvärr för regeringen en politik som snarare driver utvecklingen åt rakt motsatt håll, alltså färre arbetande som betalar inkomstskatt och fler som nyttjar bidragssystemen. Exempelvis höjde man skatterna på jobb och företagande med över 30 miljarder kronor i senaste budgeten. Det kommer obönhörligen få negativa konsekvenser för kommuner och landstings skatteintäkter.

Centerpartiet delar ambitionen att stärka kommuner och landstings ekonomi, men vi vill att förstärkningarna kommer från beskattning av riktiga jobb i växande företag istället för att enbart förlita sig på bidragsutbetalningar. Tittar man i backspegeln så ser man också att Alliansregeringens satsningar på jobb, företagande och högre köpkraft för privatpersoner inneburit just detta.

Det som regeringspartierna brukar försöka förminska till samlingsepitetet ”skattesänkningar har för kommunsektorn inneburit en förstärkning av skatteintäkterna på mångdubbelt mer än regeringen någonsin kan drömma om att höja bidrag med.

När Alliansen tog makten 2006 var kommunsektorns samlade skatteintäkter 454 miljarder kronor. År 2015, efter nio raka alliansbudgetar, låg skatteintäkterna på 636 miljarder kronor. Detta under en tid av mycket låg inflation. Utöver att vara en mycket kraftfullare förstärkning av kommuner och landstings ekonomi så är det också intäkter som är långsiktigt hållbara och inte beroende av årliga statsbudgetbeslut.

Därför är det logiska – om man vill stärka kommuner och landsting – att i högre grad satsa på sådant som faktiskt leder till högre skatteintäkter. Det är därför Centerpartiet förra hösten presenterade en jobbskapande budget med mer än 29 miljarder i sänkta skatter på jobb och företagande.

Det är sådant som regeringspartierna avfärdar men som ute i verksamheterna leder till högre skatteintäkter när det finns fler jobb och företag som betalas skatt och färre som hänvisas till bidrag.

Välfärdspolitiken är beroende av att jobbpolitiken fungerar. Det är det som regeringspartierna har missat.

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev