måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Regeringen måste lära sig vad glesbygd är”

Regeringen vill placera Polarforskningssekretariatet i Luleå. Men varför då? Kommunen är tillväxtmotorn i länet och klarar sig väldigt bra utan att regeringen håller den om ryggen. Regeringen bör göra en turné norrut och lära sig vad glesbygd är på riktigt.

Publicerad: 4 september 2017, 09:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Luleå är länets tillväxtmotor och klarar den rollen alldeles utmärkt själv.”

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

MyndigheterJobbGlesbygd

Sitter och funderar på regeringens så kallade utlokaliseringar till landsbygden. Blir bara mer och mer konfunderad och irriterad över hur de tänker. Det är nog ganska länge sedan Luleå var glesbygd. Varför valde man då att placera Polarforskningssekretariatet och de 15 arbetstillfällena i Luleå och inte i Kiruna?

Luleå är länets tillväxtmotor och klarar den rollen alldeles utmärkt själv. Däremot skulle vi andra, lite mindre och lite mer avlägset placerade kommuner behöver hjälpen från regeringen. Det skulle vara kul om Stefan Löven, Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi vågade komma på en turné i Östra Norrbotten så får de se vad som är glesbygd på riktigt.

De skulle dessutom få träffa människor som gör allt för att vi här uppe ska ha en någorlunda dräglig samhällsservice. Men det kanske är för mycket begärt att de som styr och bestämmer ska komma upp och se verkligheten med egna ögon.

I tre års tid har de nu pratat om att hela Sverige ska leva och att staten ska utlokalisera arbetstillfällen. I den landsbygdsparlamentariska slutrapporten så fanns det 23 kommuner som var särskilt utpekade som i akut behov av hjälp. Måste nog skaffa glasögon tror jag, för jag kunde inte se att Luleå var med på den listan.

Detta handlar inte om missunnsamhet gentemot Luleå. Luleå är tillväxtmotorn i vårt län och ska så förbli, men Luleå klarar sig väldigt bra utan att regeringen håller kommunen om ryggen.

Mina tankar går till Kiruna som verkligen också hade behövt 15 nya arbetstillfällen och mina tankar går speciellt till de utpekade Norrbottenskommunerna Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur. Jag utgår ifrån att dessa kommuner känner sig lika besvikna som jag och min kommun Övertorneå gör.

Det finns inga skäl till att inte utlokalisera arbetstillfällen till dessa kommuner.

Infrastrukturen och lokalerna finns redan här. Arbetskraften finns också och ifall det skulle saknas någon form av kompetens så är faktiskt människor ofta mer än villiga att flytta norrut i landet bara tillfället ges. Varför skulle inte man vilja flytta upp till lugnet och harmonin som existerar här?

Jag har alltid röstat på Socialdemokraterna i riksdagsvalet men det kommer inte att hända mer. Jag kommer att ge min röst och mitt förtroende till ett parti som är redo att på allvar skapa förutsättningar för att landsbygden ska leva.

I dagsläget står landsbygden ensam i kampen om överlevnad.

Tomas Vedestig, kommunalråd (Övertorneås fria alternativ, ÖFA) Övertorneå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MyndigheterJobbGlesbygd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev