fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Regeringen lägger ner flera utredningar: ”Överraskande”

Publicerad: 22 december 2022, 13:20

Statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff tidigare i höst.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den nya moderatledda regeringen väljer att skrota flera utredningar som tillsatts av den förra S-regeringen. Utredningarna handlar bland annat om minskad segregation och brottsförebyggande arbete.

Ämnen i artikeln:

Val 2022ModeraternaSegregation

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Det är tidningen Altinget som fått uppgifter om att flera utredningar nu läggs ned. 

Bland annat skrotas utredningen om att bygga ett statligt ägt fastighetsbolag som ett sätt att motverka brottslighet och segregation i utsatta områden. Den tillsattes i somras och enligt utredaren Leif Jakobsson är nedläggningsbeskedet ”överraskande”. Han berättar också att man inte kommer att presentera vad man hunnit komma fram till.

– Nej, på så kort tid finns inga resultat, säger han till Altinget.

Regeringen väljer även att lägga ner en utredning om bättre verktyg för att minska och motverka boendesegregation. Utredningen har letts av Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, och skulle ha presenterats i slutet på 2023.

Under hösten skulle även generaldirektören och utredaren Lena Nyberg lämna förslag för att främja samverkan mellan kommuner för att motverka social dumpning. Men också denna utredning läggs nu på hyllan, enligt Altinget.

Dessutom har regeringen beslutat att utredningen om brottsförebyggande fritidsverksamhet läggs ner. Det var i juli i år som Sara Damber, grundare av antimobbningsorganisationen Friends, fick i uppdrag att se över hur den kommunala fritidsverksamheten kan bli mer tillgänglig och jämlik, samt analysera hur den kan inkluderas i ett övergripande brotts- och våldsförebyggande arbete.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev