onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Rädda bönderna - köp svensk mjölk

Svensk mjölkproduktion är i kris. Jag uppmanar nu alla konsumenter och kommuner som vill stötta den att handla svensk mjölk.

Publicerad: 16 juni 2016, 11:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Prio ett i kommunerna är inte närproducerad mjölk från Sverige utan ekoprodukter, från Sverige och andra länder.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierKommunerJordbrukEkologisk mat

Sverige har allt färre mjölkbönder. De sliter hårt men får nu helt katastrofalt betalt för sin mjölk. Det finns två bra och rätt likvärdiga miljöalternativ att välja mellan när man köper mjölk, och även ost och fil. Det ena är bra mjölk från Sveriges konventionella miljövänliga mjölkbönder, som utgör 85 procent, det andra är bra mjölk från landets ekomjölkbönder.

Arla är det dominerande mejeriföretaget i Sverige och exporterar cirka 30 procent av Sveriges mjölkprodukter, främst mjölkpulver, till just nu usla världsmarknadspriser. Arlabönderna borde ha 4 kronor per kilo i mjölkpris men just nu är det lägre än det var för 30 år sedan, bara futtiga 2,32 kronor per kilo vilket gör att bönderna utarmas och drivs till nedläggning eller konkurs; en fruktansvärd situation.

Ekomjölken anses inte bidra till något mjölköverskott, då mejerierna endast tar in nya producenter i takt med efterfrågan, och priset för den ligger inklusive miljöstöd på en bit över 4 kronor per kilo, vilket är lågt på grund av högre krav och kostnader, dock inte krisartat lågt. Krisen drabbar alltså än så länge främst Arla-bönderna som inte ägnar sig åt ekologisk produktion.

När vi själva, eller landets kommuner, vill handla miljö- och djurvänligt, är mitt mantra att man ska välja närodlat från Sverige, vanlig miljövänlig mat eller ekomat, före ekologiskt från andra delar av världen.

Sveriges kommuner, pådrivna av välmenande politiker, har sedan länge gjort det till en sport att oftast inte köpa in ett enda kilo vanlig miljömjölk från de i dag krisdrabbade vanliga mjölkbönderna utan köper helst endast in ekomjölk. Prio ett är alltså inte närproducerad mjölk från Sverige utan ekoprodukter från Sverige och andra länder.

Politiker och media utgår också ofta ifrån att detta är en självklar prioritering; i första hand eko, i andra hand svenskt. Man lyfter vanligen ensidigt fram argumenten för att handla ekologisk/organisk mat som det självklara riktmärket för både kommuner och, antar jag, oss konsumenter.

Man redovisar statistik om vilka kommuner som köper mest ekomat från hela världen och hyllar de som ligger högst. Någon statistik över vilka kommuner som köper mest närodlad mat från Sverige redovisas inte, tyvärr.

Signalen är att vill man handla miljövänligt ska man köpa ekologiskt/organiskt. Det innebär samtidigt att man klassar ned det goda miljöalternativet vanlig svensk mat och gör det till något nästan suspekt.

Svensk mjölkproduktion är i kris och jag uppmanar alla konsumenter och kommuner som vill stötta den att handla svensk mjölk (vilket nästan alla gör): men framförallt att prioritera ursprungsmärkt svenskt vid köp av ostar, fil och yoghurt med mera.

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev