Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Råd till FP:s sista landsmöte: försök inte lösa allt!

Många folkpartister måste lägga band på driften att komma med fiffiga förslag, skriver FP-medlemmen Ulf Schyldt. Lös grundläggande myndighetsutövning innan nya uppgifter läggs på. Frihet är svårt att reglera fram och insikten som följer av detta måste vara prioriteringar och begränsade ambitioner.

Publicerad: 19 november 2015, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om ett liberalt parti försöker lösa alla problem i livet, kommer det att misslyckas.


Ämnen i artikeln:

LiberalismLiberalerna

Till helgen samlas Folkpartiets landsmöte. Förmodligen det sista, under det namnet. Politisk förnyelse står på dagordningen och det väntas att partiet kommer att byta namn till ”Liberalerna”. Under sina tal i sommar, har Jan Björklund också utlovat en tydligare liberal profil. Men kommer landsmötet att kunna leverera? En liberal förnyelse måste bli mer än bara mindre justeringar av politiken och ett nytt namn.

Hittills har Björklund presenterat förslag som ska förnya bostadspolitiken och integrationspolitiken. Arbetsmarknaden har också pekats ut.

Och detta är områden som sannerligen är i behov av liberalisering. Men det räcker inte med det. Stora systemreformer vinner få röster. Ett skäl till det, är att de tar tid att genomföra och effekterna blir ofta diffusa. Det krävs mer handfast förnyelse, i smått såväl som stort. Kommunerna och landstingen bedriver politik som berör människor i vardagen. Även här måste förnyelsen synas.

Ett parti kan inte med trovärdighet kalla sig liberalt, om den liberala politiken begränsas till att vilja justera ned skattetrycket något och avskaffa någon enstaka reglering. Det måste handla om en genomgående linje, som väljarna förstår. Som ger avtryck längs hela skalan av politiska förslag.

Därför kommer det att krävas att partiets medlemmar är beredda att offra en del heliga kor. Om var och en slår vakt vid just sin ståndpunkt, kommer förnyelsen inte att bli av. Även om jag själv till exempel är en varm anhängare av förslaget att öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen, är det typexemplet på en fråga som trots allt många har svårt att se det liberala i. För många sådana idéer, så blir förnyelsen till undantaget i den tyvärr ofta alltför regleringsivriga förslagsskogen.

Många folkpartister måste därför lägga band på driften att komma med ”fiffiga förslag” på att lösa problem som medborgarna borde kunna lösa på egen hand och i stället fråga sig hur de ska ge dem verktygen och friheten att komma dithän.

I stället för att försöka lösa de många brister som finns ute på ”välfärdens fabriksgolv”, där socialsekreterare går på knäna, stafettläkarna avlöser varandra och lärarna har svårt att hitta tid att undervisa mellan alla dokumentationskrav som ska uppfyllas, måste Sveriges liberala parti fundera på hur det offentligas uppdrag ska begränsas. Färre uppdrag och mindre detaljregleringar behövs, om de viktiga uppgifterna ska kunna prioriteras.

Även centrala funktioner som statens våldsmonopol och grundläggande myndighetsutövning måste lösas, innan nya uppgifter läggs på. Polisen måste ha möjlighet att komma när brott begås och bygglovsansökningar måste behandlas inom rimlig tid.

Folkpartiet har ett stort ansvar för att administrationsbördan i skolan ökat kraftigt. Det visar hur lätt det är att viljan att reformera till det bättre slår fel i kontakten med regelstyrda myndighetsstrukturer. Frihet är svår att reglera fram, lätt att förlora ur sikte när problem ska ”åtgärdas” genom fler regler.

Om ett liberalt parti försöker lösa alla problem i livet, kommer det att misslyckas. Och det kommer inte längre att vara liberalt. Därför måste ambitionen begränsas. De uppgifter som vi medborgare förväntar oss av det offentliga, måste kunna lösas.

Ett konkret råd till mina partikollegor i helgen blir därför att lägga lika stor kraft på att besluta vad som ska tas bort som vad som ska läggas till. För varje nytt reformförslag ni överväger, lägg fram vad som ska prioriteras bort. Det är minst lika viktigt vad ni avslår som vad ni bifaller.

Ulf Schyldt, konsult, liberal och lokalpolitiker (FP) i Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LiberalismLiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev