Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Professor: Karlshamns beslut kan vara olagligt

Publicerad: 1 februari 2017, 14:45

Hamnen i Karlshamn. Här vill Nord Stream AG, som ägs till 51 procent av statliga ryska Gazprom, lagra rördelar.

Foto: Wikimedia Commons

Karlshamns kommuns beslut på tisdagen att låta det ryskägda gasledningskonsortiet Nord Stream AG lagra rördelar i hamnen, trots avrådan från bland annat försvarsmakten, har väckt en diskussion om gränserna för det kommunala självstyret. Beslutet kan också strida mot kommunallagen.

Ämnen i artikeln:

FörsvarspolitikSäkerhetspolitik

Regeringen var tidigare emot att släppa in Nord Stream AG, liksom man tidigare motsatt sig uthyrningen av hamnen i gotländska Slite till samma företag. Efter att en rad åtgärder för att trygga säkerheten beslutats svängde regeringen i måndags, men enligt försvarsminister Peter Hultquist kommer man att förbereda förslag på lagändringar som ska göra det lättare att stoppa liknande affärsuppgörelser i framtiden. De borgerliga har väckt liknande krav i veckan.

Nord Stream 2 är andra etappen i en rörförbindelse som dras på Östersjöns botten för att möjliggöra distribution av naturgas från Ryssland till framför allt Tyskland. Sedan tidigare finns gasledningen Nord Stream 1 i Östersjön. Kritiken mot projektet är dels att EU görs ännu mer beroende av gasleveranser från Ryssland, som tidigare använt hot om inställda leveranser som påtryckningsmedel mot bland annat Ukraina.

Dels är det statliga ryska olje- och gasbolaget Gazprom majoritetsägare i Nord Stream AG, och rysk tillgång till anläggningar på svenskt territorium skulle kunna utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Något såväl försvarets underrättelse- och säkerhetstjänst Must som Säkerhetspolisen anser riskerar bli fallet i Karlshamn.

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är det långt ifrån säkert att Karlshamns kommun ens har rätt att fatta beslut på egen hand om att teckna avtal med gaskonsortiet. Han hänvisar till kommunallagens andra kapitel, första paragrafen.

– Jag tycker det är jättekonstigt att det inte kommit upp, säger han till Dagens Samhälle.

Olle Lundin anser att kopplingen till försvars- och säkerhetsfrågor gör att det inte alls är självklart att Karlshamns kommun har rätt att fatta ett sådant här beslut.

– Det finns rättsfall som avgjorts i högsta förvaltningsdomstolen där kommuner exempelvis utropat sig till ”kärnvapenfri zon” och fått det underkänt.

Även olika kommunala initiativ angående försvarsanläggningar har stoppats av högsta förvaltningsdomstolen.

– Så det finns en tydlig praxis, säger Olle Lundin. Men sedan är det en fråga om gränsdragningar.

I dag anlöper ryska kommersiella fartyg regelbundet Karlshamn, något som kommunen anfört som argument för avtalet med Nord Stream AG – varför skulle just det företaget vara speciellt? Olle Lundin håller inte med.

– Det tippar över åt ett annat håll när det handlar om Gazprom, som har så täta band till ryska staten.

– Bara regeringens reaktion visar ju att detta inte är något okontroversiellt.

”Det har varit tydligt att det är kommunen som beslutar” – Läs kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattssons (S) replik.

Daniel Wiklander, debattredaktör och reporter, Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev