Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Professionella tvätterier sparar skattekronor

Ett professionellt samarbete ger mer till kommunen än deras egna icke-professionella lågtekniska tvätterier, som startas i syfte att både skapa jobb och tvätta kommunens arbetskläder, skriver Jan Kluge och Tor-Björn Angin på Sveriges Tvätteriförbund.

Publicerad: 10 juli 2018, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi ser risker med att flera kommuner vill bygga icke-professionella lågtekniska tvätterier i syfte att både skapa jobb och tvätta kommunens arbetskläder.”

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KommunerKonkurrensArbetsmarknadMalmö

Skärpta hygienkrav gör att ett antal kommuner börjat planera för hur de ska tillhandahålla rena arbetskläder till medarbetare som arbetar med våra äldre, sjuka och barn. En del tittar på att starta riskabla sidoverksamheter. Men lösningen ligger närmare än så – samarbeta med branschens professionella utförare.

Sveriges Tvätteriförbund är den svenska textilservicesektorns branschorganisation och representerar medlemmar inom både konsumenttvätt och industriell tvätthantering. Tvätteriförbundet bedriver ett kontinuerligt arbete för en innovativ och konkurrenskraftig tvätterinäring. Vi välkomnar medlemmar oavsett ägande, såväl landsting/region, stat, kommun, stora internationella koncerner och familjeägda verksamheter.

Vi ser risker med att flera kommuner vill bygga icke-professionella lågtekniska tvätterier i syfte att både skapa jobb och tvätta kommunens arbetskläder. I värsta fall bygger hela finansieringen på tidsbegränsade arbetsmarknadsbidrag. I förlängningen kan kommunen komma att stå med ett tvätteri som inte är byggt för en kostnadseffektiv och miljöoptimerad drift. En nödvändighet i dag.

Malmö stad har efter en grundlig utredning bestämt sig för att inte starta eget utan att i stället vända sig till den auktoriserade professionella tvätterinäringen.

De synpunkter som framförs i utredningen uttrycker osäkerhet kring produktionen och de budgeterade kostnaderna vid arbetsmarknadsanställningar. Det framgår betänkligheter kring lagringsmöjligheter av plagg, ansvarsfrågor, leveranssäkerhet och osäkerheter gällande investeringar och gällande den föreslagna lokalen. Från beställarna – funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden – uttrycks behovet av att tjänsten är stabil utan risker med leveranssäkerheten.

Servicenämnden gör därför bedömningen att ”det inte är realistiskt att driva ett småskaligt tvätteri i kommunal regi och samtidigt kunna erbjuda konkurrensmässiga priser”.

Skillnaden är att ett professionellt tvätteri i sitt DNA har att hantera logistiken av rena arbetskläder och textilier till lägsta möjliga kostnad. Det medför i sin tur en optimering av energi, tvättkemikalier och vatten.

Däremot delar vi ambitionerna att öppna för fler instegsjobb. I Sverige arbetar cirka 5 000 medarbetare i olika tvätteriföretag. Vi anställer många unga, många utan färdig utbildning och många som är utlandsfödda. Branschen vill växa för att kunna anställa fler. En nyligen publicerad rapport visar en beräknad jobbpotential i den svenska tvätt- och textilservicebranschen på upp till 3 500 personer.

Alla medlemmar i Sveriges Tvätteriförbund är auktoriserade med vårt T-Märke. Det innebär att företagen uppfyller de kriterier som krävs för att garantera en kvalitativ verksamhet med god service, efterleva våra etiska regler och upprätthålla ett starkt socialt ansvarstagande.

Våra beställare kräver att vi är effektiva för att kunna ge mesta möjliga för varje kommunal skattekrona. Ett professionellt samarbete ger därmed mer till kommunen än att försöka bygga egna riskabla sidoverksamheter.

Jan Kluge, ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Tor-Björn Angin, vice ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev