tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Privata bibliotek sporrar de kommunala”

När biblioteken i Nacka skulle upphandlas var kritiken hård. Det var ingen hejd på vilket elände de privata biblioteken skulle ställa till med. Men farhågorna kom på skam, skriver Hans Peters (C) i en replik till Khashayar Farmanbar (S).

Publicerad: 8 augusti 2017, 11:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”De privata biblioteken har sporrat de kommunala att nå bättre resultat.”


Ämnen i artikeln:

BibliotekPrivat driftKulturpolitik

ReplikPrivata bibliotek ger inte automatiskt högre kvalitet” skriver oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S) (7/8).

Nacka kommun är först ut i landet med biblioteksdrift på entreprenad. En försöksverksamhet startade redan 2009 med att ett personalkooperativ på prov tog över driften av Dieselverkstadens bibliotek i Sickla. De positiva erfarenheterna från det togs med när Nacka kommun gjorde första upphandlingen av alla bibliotek 2011-2012. Förutom Dieselverkstadens bibliotek gick även Saltsjöbadens och Älta bibliotek över till privat drift från 1 januari 2013.

Som Khashayar Farmanbar skriver så gjordes en utvärdering av upphandlingen och den nya driftsformen som presenterades 2015. Den visade i och för sig att både de privat drivna biblioteken och de kommunala har en bra och uppskattad verksamhet med hög kvalitet.

Det kan vara värt att notera att de som motsatte sig upphandlingen både nu och tidigare, bland annat Socialdemokraterna, argumenterade för att det skulle leda till förlorad demokrati, att biblioteken skulle förvandlas till bokhandlar med pocketböcker, att all litteratur som inte var bästsäljare skulle försvinna och så vidare. Det var ingen hejd på vilket elände privata bibliotek skulle ställa till med.

Allt detta kom så klart på skam. Resultatet blev bra och jag är övertygad om att de privata biblioteken också sporrat de kommunala att nå bättre resultat.

Det är ju klart att en upphandling medför en del jobb för kommunens tjänstemän, men det gäller ju även i socialdemokratiska kommuner som gör upphandlingar av olika slag, kring till exempel skolmat, gatuunderhåll och äldreomsorg.

Att Nacka kommuns kultur- och fritidsdirektör undertecknar tillsammans med mig som ordförande i nämnden, är ju inte något väldigt anmärkningsvärt. Våra tjänstemän har ju uppdraget att hjälpa till att praktiskt genomföra alliansens politik som vi gått till val på. Desamma gäller tjänstemän i S-styrda kommuner. De förväntas där hjälpa majoriteten att genomföra sin politik. Inget konstigt med det.

Jag kan också, med en historisk tillbakablick, konstatera att Socialdemokraterna i Nacka och andra kommuner ofta motsatt sig checksystem, upphandlingar och konkurrens. Efter några år har man ofta släppt sitt ideologiska motstånd och numera vill ju oftast S-politiker ha kvar kundval och en mångfald inom vissa områden, detta oavsett Reepalus utredning om vinstbegräsning.

Hans Peters, ordförande (C) kulturnämnden, Nacka kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev