fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Privata bibliotek ger inte automatiskt högre kvalitet”

Att kvaliteten på biblioteket Dieselverkstaden skulle ha ökat på grund av privatiseringen av verksamheten stämmer inte. Beslutet att privatisera driften av biblioteken visar tydligt hur den moderatledda alliansens ideologi går före invånarnas behov, svarar Khashayar Farmanbar (S).

Publicerad: 7 augusti 2017, 12:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Den byråkratiska överbyggnaden är varken förtjusande eller utvecklande.”


Ämnen i artikeln:

BibliotekPrivat driftKulturpolitik

Replik I juni blev det klart att Nacka som första kommun i Sverige lämnar över driften av samtliga bibliotek till privata anordnare.

I en replik i Dagens Samhälle (30/6) kommenterar Anders Mebius, Nackas kultur- och fritidsdirektör, tillsammans med Hans Peters (C), ordförande i fritidsnämnden, den oro som finns kring detta beslut. De menar att beslutet är positivt då mångfald skapar kvalitet.

Sedan 2013 drivs tre bibliotek i Nacka privat. Kommunens utvärderingar och externa utredningar pekar på att bibliotekens verksamhet under kommunal och privat drift är relativt likartade. Privatiseringarna har alltså inte bidragit till varken mer innovation eller högre kvalitet.

Biblioteket Dieselverkstaden som lyfts som ett lyckat exempel i Mebius och Peters replik har haft väldigt nöjda besökare både under kommunal som privat drift. Dieselverkstaden var en högkvalitativ verksamhet redan innan privatiseringen. Att kvaliteten skulle ha ökat sedan 2013 på grund av privatiseringen av verksamheten stämmer alltså inte.

Beslutet att privatisera driften av biblioteken visar tydligt hur den moderatledda alliansens ideologi går före invånarnas behov.

Till skillnad från den moderatledda alliansen i Nacka är vi inte förblindade av privatiseringar som enda lösningen. Det viktiga borde vara att besluten som tas ska bidra till utveckling, ökad tillgänglighet, mer innovation och kvalitet för invånarna.

Ett problem med privat drift är det sämre samarbetet mellan biblioteken och kommunen. Privatiserad drift av kommunens bibliotek har redan tidigare bakbundit kommunen från att göra extra satsningar, för exempelvis saker som inte nämnts i upphandlingen. Den byråkratiska överbyggnaden är varken förtjusande eller utvecklande.

Det tar dessutom resurser från skattebetalarna då upphandlingen har tagit tid i anspråk och kostat mycket. Endast förstudien kostade 300 000 kronor.

Därtill är det oroande att majoriteten i Nacka aktivt bidrar till att politisera tjänstemannakåren och verkar behöva hålla handen med högt uppsatta tjänstemän för att driva sin politik. Det är inte bara oroväckande ur demokratisk synpunkt, utan urvattnar också professionalismen i tjänstemannakåren.

Khashayar Farmanbar, kommunalråd (S) i opposition, Nacka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev