Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Populism att kräva folkomröstning

Publicerad: 23 november 2016, 16:12

SKL:s ordförande Lena Micko (S).

Foto: Rickard L Eriksson

SKL:s ordförande Lena Micko (S) beklagar att partitaktiska bedömningar nu verkar styra hanteringen av regionreformen. Hon påminner om den långvariga breda uppslutningen i Sveriges Kommuner och Landsting.


I samtalen på riksnivå med civilminister Ardalan Shekarabi (S) har Moderaterna krävt att regeringen inväntar resultatet av folkomröstningar om storregioner.

– Populism! Vi har politiskt förtroendevalda som ska ta ansvar för den här typen av frågor, säger Lena Micko.

– Det är olyckligt att partipolitiska bedömningar nu verkar kunna avgöra en fråga som SKL drivit under många år med mycket bred majoritet. Och nu har vi för första gången en regering som lyssnat på oss!

Hon påminner om att hennes företrädare, Anders Knape (M), uppvaktade den tidigare borgerliga regeringen för att driva på frågan om en regionreform.

När SKL:s styrelse tidigare i höst behandlade remissvaret på Indelningskommitténs förslag om storregioner röstade Anders Knape med majoriteten, medan övriga moderater reserverade sig. ”Sverige behöver en regionreform”, framhöll Anders Knape.

En stor majoritet i styrelsen – med S, V, MP, C, KD och SD (samt Anders Knape) – sade ja till regionreformen. L yrkade avslag.

Inför slutronden i de politiska förhandlingarna på riksnivå bedömer Lena Micko att läget är ”osäkert i högsta grad”.

Om Centern skulle ansluta sig till de rödgröna i regionfrågan räcker det för majoritet i riksdagen.

Lena Micko anser att en sådan enkel majoritet är tillräcklig, även om hela den övriga oppositionen skulle gå emot.

Att Jämtland Häjedalen redan plockats bort från den tilltänkta norrländska storregionen med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland tycker Lena Micko är ”olyckligt” – med tanke på regionens mycket bräckliga ekonomiska läge.

Hon påpekar också att förberedelser redan pågår för fullt i de län som ingår i de tre storregioner som är tänkta att bildas 2019: Stornorrland, Svealand och Västra Götaland/Värmland.

– Om det inte blir något kommer vi att sitta med flera olösta frågor. Alternativet är kraftigt ökad samverkan. Men med storregioner skulle vi klara välfärden, sjukvården, tillväxt- och utvecklingsfrågorna på ett bättre sätt.

Läs mer: Storregionerna på fallrepet

Magnus Wrede

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev