Kommunpolitik
Politisk strid om rysk vänort – ”Kommer en tid efter Putin”
Publicerad: 28 februari 2022, 13:18
”Vänortsarbetet är ändå pausat”, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona. Foto: Karlskrona kommun, Sergei Guneyev
Två av tre styrande partier i Karlskrona vill bryta avtalet med sin ryska vänort. Men inte S. I alla fall inte direkt. ”Nu är det kanske viktigare än någonsin att värna de mellanfolkliga relationerna”, säger S-kommunalrådet.
Både Centern och Liberalerna, som styr Karlskrona tillsammans med S, vill att kommunen river upp avtalet med sin ryska vänort Baltijsk i Kaliningrad-området med anledning av Rysslands krig i Ukraina. De båda städerna är vänorter med varandra sedan 1995.
Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) tvekar dock.
– Med anledning av det som händer i Ryssland och Ukraina är vänortsarbetet ändå pausat för tillfället. På grund av pandemin har det även gått på sparlåga de senaste åren.
Hon vill till att börja med avvakta de riktlinjer som UD planerar att ge till kommuner som har vänortsutbyten med orter i Ryssland.
– UD har erfarenhet av diplomati och kan ge oss värdefulla synpunkter om hur man bör hantera frågor om vänortsutbyte.
Dessutom för hon fram principiella betänkligheter angående det kloka med att avbryta utbytet.
– Vi måste tänka på att det är den politiska ledningen i Ryssland som bär ansvaret för och driver det här kriget. Och det kommer en tid efter kriget och efter Putin.
Hon framhåller att vänortsarbete handlar om att främja mellanfolkliga relationer.
– Det kan bli än viktigare när man vill arbeta för demokrati och människors fred och frihet.
S kan dock köras över i den här frågan. Sandra Bizzozero berättar att flera partier i fullmäktige ansluter sig till kraven på uppsagt avtal, vilket gör att det kan bildas en majoritet i frågan.
I Umeå vill Moderaterna bryta vänortssamarbetet med den ryska vänorten Petrozavodsk. Samarbetet har pågått sedan 1976.
”Det är en tydlig markering om att vi inte accepterar det anfallskrig som Ryssland gör sig skyldig till”, säger kommunalrådet Anders Ågren (M) i ett pressmeddelande.
Norrtälje kommun kommer att avsluta vänortssamarbetet med den ryska staden Pskov, som varit kommunens vänort sedan 1993.
– Det är viktigare att vi skickar alla signaler vi kan nu att det här är helt oacceptabelt. Vi kan inte stillasittande titta på och tyst acceptera det, vi måste vara extremt tydliga, säger Staffan Tjörnhammar (M), tillförordnad ordförande för kommunstyrelsen i Norrtälje till P4 Stockholm.
Även Lycksele avbryter samarbetet med sin vänort som heter Olonets och ligger i ryska Karelen.
”Med anledning av Rysslands militära angrepp på den demokratiska och självständiga staten Ukraina vill Lycksele kommun understryka att inget samarbete med Ryssland för närvarande är aktuellt”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Totalt har 16 kommuner i landet har avtal med ryska vänorter, enligt SKR. Luleå och Piteå, liksom även Kalmar och Borgholm enligt Barometern, har pausat sina avtal.
I Luleå utreder kommunen bidraget till den rysk-svenska föreningen Sputnik. Föreningens ordförande har uttalat sig i media om att hon sympatiserar med Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar P4 Norrbotten.
LÄS MER: Kommunalråd om ny flyktingvåg: ”Alla kommuner måste hjälpa till”
LÄS ÄVEN: Mariestad om partnern i Ukraina: ”De vet att vi finns”