Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Politikernas arenafeber slår mot välfärden

När drömmen om nya monument i glas och betong, som ska sätta kommunen på kartan, trollbinder lokala beslutsfattare riskerar kärnverksamheterna alltför ofta att hamna i kläm. Det är Göteborg, Stockholm, Solna och Uppsala färska exempel på.

Publicerad: 16 februari 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Politiker i flera kommuner har drabbats av arenafeber som riskerar att stå skattebetalarna dyrt.


Ämnen i artikeln:

Infrastrukturinvesteringar

Många av Sveriges kommuner kämpar i motvind och 2014 gick ungefär var tredje med underskott. Utsikterna skiljer sig givetvis åt mellan tillväxtorter och avfolkningsbygd, men utan statliga tillskott tvingas ett stort antal höja skatten framöver. Samtidigt innebär en åldrande befolkning, ett ökat flyktingmottagande och en krympande andel i arbetsför ålder att hela Kommunsverige sätts under ökad press.

I detta läge skulle man både tro och önska att kommunerna höll lite hårdare i skattemedlen. Men så är det tyvärr inte. Hellre än att fokusera på att leverera god kvalitet i kärnverksamheten satsas det stora summor på att bygga nya arenor som ska sätta kommunen på kartan.

Den nya inomhusarena som planeras i Göteborg är ett talande exempel. Trots att stadens nuvarande anläggning, Scandinavium, så sent som förra helgen stod värd för Melodifestivalens första deltävling och således bevisligen klarar av att husera moderna tv-produktioner, anses arenan vara för omodern. Nu vill kommunen bygga nytt. Prislapp? Två miljarder kronor. Att flera ledande evenemangsforskare ifrågasatt projektet och i vissa fall direkt avrått kommunen från att bygga har hittills inte haft någon effekt.

Dövheten är tyvärr inte unik för Göteborg. På flera ställen runt om i Sverige tillåts drömmen om ett nytt monument i skinande glas och slät betong råda framför rimliga bedömningar av underlag och efterfrågan. I Uppsala, som ligger inom några mils avstånd från både Friends Arena och Tele2 Arena, bedömer politikerna att det tydligen finns underlag för ännu en evenemangsanläggning. Kostnad för Uppsalas skattebetalare? 750 miljoner kronor.

Så här kan man hålla på. Under det senaste decenniet har drömmen om en ny arena som kan locka företagskonferenser och ge det lokala klubblaget en skjuts uppåt i seriesystemet trollbundit lokala beslutsfattare från norr till söder. Och arenafebern har inte varit gratis. När jag 2010 i en rapport för Timbro granskade några då aktuella arenaprojekt räknades de enskilda byggena ofta i hundramiljonersklassen.

Tyvärr tyder i nuläget ingenting på en avmattning. Tidningen Idrottens affärer beräknade i januari att elitfotbollens arenakrav de närmaste åren kommer att kosta en miljard kronor. En stor del av pengarna får skattebetalarna bidra med.

Är då detta inte försumbara belopp i det stora hela? En normalstor kommun omsätter trots allt flera miljarder kronor varje år.

Vad man då glömmer är de driftskostnader som ofrånkomligen följer när man bygger nytt. En modern arena, vare sig den är byggd för inomhusevenemang eller utomhusaktiviteter, kostar miljoner att driva. Sviker publiken eller blir inte beläggningen av utrymmena så bra som kalkylerna visade ökar kostnaderna. I ett läge där kommunerna måste börja prioritera betyder mer pengar till arenadriften ofrånkomligen mindre resurser till sådant som skola, vård och äldreomsorg.

Jag tvivlar inte på att idrotten och evenemangsindustrin ser reella behov av nya anläggningar. Men de kommunala kärnverksamheterna har också brister. Fler kommunpolitiker måste nu höja sig över detta och se till helheten. De gemensamma medlen har alltid varit begränsade, men framöver kommer behovet av tydliga prioriteringar att öka. Men det kräver politiskt ledarskap. Finns det?

Philip Lerulf, borgerlig debattör och författare till rapporten ”Arenafeber – Glädjekalkyler när svenska kommuner bygger nya arenor” (Timbro och Skattebetalarnas förening 2010).

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Infrastrukturinvesteringar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev