Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Politikerna tror på mer privat välfärd

Publicerad: 30 april 2014, 04:11

Hälften av landets kommunpolitiker tror att andelen privata utförare i välfärden är större om tio år än i dag – trots vinstdebatten. Uttryck för pragmatism, säger statsvetare.


Privata företag inom välfärden har tagit mycket stryk i den politiska debatten det senaste året. Krav på hårdare reglering, restriktioner och kontroll duggar tätt från partier på båda sidor blockgränsen.

Mot den bakgrunden ter sig resultatet i en Demoskopundersökning som Dagens Samhälle beställt överraskande:

• 47 procent av kommunpolitikerna tror att andelen privata utförare av välfärdstjänster i den egna kommunen är högre om tio år än i dag.

• 25 procent tror på en oförändrad nivå.

• 16 procent bedömer att det blir en minskning.

– Resultatet speglar en tydlig skillnad mellan rikspolitiken och kommunpolitiken, säger statsvetaren Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

– Kommunpolitikerna är mer verksamhetsnära och har en mer pragmatisk syn på privata utförare inom välfärden än politikerna på riksplanet.

Även om det finns stora partiskillnader visar siffrorna att det också på den rödgröna sidan (S, V, MP) är en klar majoritet som tror på en oförändrad eller ökande andel privata utförare.

Resultatet i undersökningen antyder att några radikala förändringar inte är att vänta efter valet. Peter Santesson påminner om tidigare regerings- och maktskiften.

– Det pratades mycket om återställare när Ingvar Carlsson tog över efter regeringen Bildt 1994. Men friskolereformen rörde han inte. Det sitter hullingar i den här typen av reformer, de är svåra att rulla tillbaka.

En ledande S-politiker som tror på en växande andel privata utförare är Yvonne Stålnacke, kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

– Men då tänker jag mer på olika kringverksamheter än på kärnverksamheten. Där blir det effektivare och mer flexibelt med privata utförare.

Heléne Björklund (S), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, tror på en ökning av mindre privata företag, avknoppningar och kooperativ utan vinstintresse.

– Jag är övertygad om att invånarna vill ha valfrihet. Men valfrihet behöver inte handla om ägarformer.

I flera borgerligt styrda kommuner runt Stockholm är de privata inslagen redan så stora att ytterligare ökningar blir obetydliga. Den bedömningen gör bland andra Douglas Lithborn (M), ks-ordförande i Sollentuna, och Daniel Dronjak-Nordqvist, ks-ordförande i Huddinge.

En moderat som snarast tror på en krympande andel privata inslag är Henrik Sundström, ks-ordförande i Uddevalla.

– Privata driftsformer har ju misstänkliggjorts i debatten. Man vinner inga val på att förespråka sådana lösningar.

Men växande behov och krav på välfärd från medborgarna talar för större inslag av privata aktörer, enligt Annette Riesbeck (C), ks-ordförande i Rättvik.

–  Vi kan aldrig klara det ökande trycket inom äldreomsorgen utan komplement från privata utförare.

Vänsterpartisterna skiljer ut sig i Demoskops undersökning. Bland dem räknar 46 procent med minskad andel privata aktörer om tio år.

– Delvis beror det på att mitt parti kommer att få ett ökat genomslag i den förda politiken, tror Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i opposition i Uppsala.

– Men insikten växer allmänt om att ju färre företag med vinstsyfte vi får, des-to mer pengar till själva välfärden.

Synen på privata inslag är betydligt mer spretig på den rödgröna sidan än bland de borgerliga partierna. 37 procent av miljöpartisterna tror att andelen privata utförare ökar, 17 procent att de minskar.

– Jag tror på en ökning, folk vill kunna välja. Men framför allt kommer vi att få se mer av intraprenader och idéburen verksamhet utan vinstintresse, säger Maria Frisk (MP), kommunalråd i Karlstad.

På organisationen Vårdföretagarna är Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, överraskad av den bild Demoskops undersökning ger.

– Ja, med tanke på hur det låter i debatten. Men siffrorna visar att väldigt många kommunpolitiker inser att man inte kommer att klara välfärden utan de privata alternativen.

Det är ett budskap som Vårdföretagarna aktivt tänker torgföra i valrörelsen. Håkan Tenelius hoppas att också många kommunpolitiker gör det – som motvikt till debatten på riksplanet.

En annan framtidsbild som målas upp i undersökningen är allt större skillnader mellan kommunerna. Tron på fler privata inslag är starkast i storstadsområden och kommuner med hög skattekraft, med redan höga andelar privata utförare. Betydligt färre politiker tror på privata aktörer i glesbygd och fattigare kommuner.

– Vi ser ut att gå mot alltmer utpräglade och olikartade kommuntyper, säger Peter Santesson.

Magnus Wrede

Så spår politikerna

Politikerna svarar på frågan: Hur stor tror du att andelen privata utförare av välfärdstjänster kommer att vara i din kommun om 10 år jämfört med i dag?

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/diagramet.pdf

_____________________

Läs mer i tidningen:
Kommunpolitikerna tror på högre servicenivå i välfärden om tio år jämfört med i dag. Men vad tror svenska folket? Och är de positiva till mer privatisering?

Pröva på en gratis prenumeration.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev