torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Politikerna i Norrtälje chockhöjer sina löner

Publicerad: 25 oktober 2022, 07:13

Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) är den som ligger bakom förslaget.

Foto: Johan Nilsson/TT

På mandatperiodens första kommunfullmäktige i Norrtälje överraskade det nya styret oppositionen med en rejäl höjning av sina egna arvoden, rapporterar Norrtelje Tidning.

Ämnen i artikeln:

PolitikerSenaste nyttPolitikerarvoden i NorrtäljeLönebildningLöner

I måndags klubbade Norrtäljes nya styre, bestående av M, SD, KD och L, igenom en höjning av politikernas arvoden. Kommunstyrelsens ordförande ska numera få en lön som motsvarar 60 procent av statsministerns, i stället för som tidigare 60 procent av statsrådens – alltså ministrarnas – löner.

Det ger ordföranden Bino Drummond (M) en löneökning på 23 400 kronor, till 110 400 kronor i månaden.

Beslutet har fått oppositionen i Norrtälje att reagera starkt, också eftersom förslaget inte hade beretts i kommunfullmäktige innan det röstades igenom under måndagens möte.

– När vi inte får förslaget förrän under sittande möte, då finns det brister i demokratin. Det är ingen bra signal till företagare och medborgare i kommunen som kämpar i ett svårt ekonomiskt läge, säger Åsa Wärlinder (C) till Norrtelje Tidning.

Oppositionsrådet Ulrika Falk (S), som får sin lön höjd med 20 000 kronor i och med det nya beslutet, är även hon kritisk.

– Vi tycker att det är osmakligt i det här läget, att höja arvodena på det här sättet, säger hon till P4 Stockholm.

Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) är den som ligger bakom förslaget. Han säger till NT att höjningen försvaras av att politikerna kommer få mer jobb den här mandatperioden.

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar.

ANNIKA ANDERSSON/TT

LÄS MER: Hela listan: Så mycket tjänar toppolitikerna i kommunerna 2021 

LÄS MER: Arvodesgapet – så mycket mindre tjänar en kso i glesbygd 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev