torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Politiker backar från lönehöjning efter misstanke om jäv

Publicerad: 13 januari 2023, 11:17
Uppdaterad: 13 januari 2023, 13:33

Beslutet om de kritiserade arvodena, bland annat till kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M), dras nu tillbaka.

Foto: Niclas Ingvarsson

Arvodeshöjningarna i Trelleborg kan vara jäv, enligt kommunjuristen Aleksandra Nattlund-Palmén. Nu drar politikerna tillbaka beslutet – men det är inte säkert att ersättningen sänks.

Ämnen i artikeln:

ArvodenFörtroendevalda

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Det fortsätter att storma i Trelleborgspolitiken. Kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) meddelar nu att den häftigt kritiserade arvodeshöjningarna dras tillbaka för ytterligare utredning, rapporterar P4 Malmöhus. Hon medger att politikerna kan ha gjort fel.

Ett hundratal kommuninvånare har överklagat de nya arvodena som klubbades i kommunfullmäktige den 19 december. De hävdar att politikerna agerat jävigt eftersom de beslutat att höja sin egen ersättning. Kommunjuristen Aleksandra Nattlund-Palmén säger till Dagens Samhälle att det kan ha varit jäv, men att det egentligen är förvaltningsrätten som ska avgöra det i en prövning.

– Den som skulle kunna vara jävig är kommunstyrelsens ordförande. Förarbetet till kommunallagen och praxis säger att kommunfullmäktige som helhet har rätt att fatta beslut om arvode. Men vissa förtroendevalda har lite starkare ställning och kan beröras mer.

Rekommendationen, uppger hon, är att kommunstyrelsens ordförande i den här typen av ärenden anmäler jäv och inte deltar i beslutet. 

– Det är inget som hindrar att flera ledamöter anmäler jäv. Det kan bli problematiskt om så många gör det att fullmäktige inte blir blir beslutsför som politisk församling. Därför får man alltid göra en avvägning från fall till fall.

Att kommunalråd deltar i den här typen av ärenden är inte ovanligt. Men det saknas tydlig praxis för vad som är jäv och det är ett problem, enligt Aleksandra Nattlund-Palmén.

– Det är så det fungerar med alla beslut, även om de fattats på felaktiga grunder. Om ingen överklagar eller prövar det skapas det inte tillräcklig praxis och då fortsätter man att göra på ett visst sätt. Processen i Trelleborg har varit likadan i flera år och andra kommuner har gjort på det sättet. Men ingen har överklagat och då har besluten vunnit laga kraft.

I Trelleborg tog fullmäktige beslutet men det var arvodesberedningens förslag. När jobbet nu görs om väljs en ny arvodesberedning som ska redovisa sitt uppdrag i februari. Ann Kajson Carlqvist hänvisar dels till jävsmisstanken och dels till det folkliga missnöjet som orsaker till att beslutet ska göras om. Hon uppger att det är för tidigt att säga om höjningar – som började gälla i år – kommer att sänkas.

– Det är upp till arvodesberedningen, säger hon till Trelleborgs Allehanda.

Ann Kajson Carlqvist (M) är inte den enda politikern i Trelleborg som gavs högre arvode, men hon har blivit ansiktet utåt för det kritikerna anser är tondövt och girigt agerande. Hennes ersättning skulle enligt beslutet höjas med 75 procent till 2024. Efter stora protester nöjde hon sig med en ökning på 25 procent, som nu alltså dras tillbaka.

LÄS MER: Våg av överklaganden mot Trelleborgs nya politikerarvoden – ”Allt förtroende eliminerat” 

LÄS MER: Kommunalråd vänder – stoppar lönelyft till sig själv

LÄS MER: Chockhöjs, sänks eller fryses – arvoden en het potatis i kristider

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev