Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Polisen mäter trygghet precis som tidigare”

Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg hävdar att polisen upphört med att mäta medborgarnas trygghet. Så är inte fallet, polisen genomför fortsatt trygghetsmätningar av exakt samma modell som tidigare.

Publicerad: 21 september 2016, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PolisenKommunerTrygghetPoliskrisen

REPLIK Jag läste med stort intresse inlägget ”Med mätbara mål skapar polisen trygghet” i Dagens Samhälle den 16/9 av Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Helsingborg, om polisens trygghetsmätningar.

Jag har jobbat mycket med dessa, särskilt i södra Sverige och besökte även Helsingborg i början av året då vi redovisade resultaten från december 2015 för staden. Jag har också polisledningens uppdrag att genomföra nya trygghetsmätningar i hela Region Syd, bland annat i Helsingborg i höst.

I mångt och mycket håller jag med Peter Danielsson, det är mycket positivt att han som kommunföreträdare tycker att trygghetsmätningar är viktiga och nödvändiga för att få en tydlig lokal problembild som underlag för de medborgarlöften som ska upprättas mellan polis och kommun.

Dock innehåller artikeln några missuppfattningar, alternativt felaktig information.

1. Polisen genomför fortsatt trygghetsmätningar av exakt samma modell som tidigare. Vi har gått igenom och analyserat resultaten för cirka 100 kommuner under våren 2016 inklusive Helsingborg och vår strävan har varit att resultaten ska ligga till grund för samverkan mellan polis och kommun. Att den nya polismyndigheten har upphört med detta är helt enkelt fel. Det kommer att skickas ut en trygghetsmätning under hösten i samtliga 58 kommuner i Region Syd. Dessutom har vi strävat efter att det tydligt ska framgå i undersökningen att resultatet är av gemensamt intresse för polis och kommun som underlag till i första hand det brottsförebyggande arbetet.

2. Det antyds även att nuvarande undersökningsmodell inte har någon förankring i akademin.  Detta är också helt fel. Modellen är framtagen i samarbete med kvalificerade forskare, diskuterad och redovisad för internationella och nationella forskare under 20 år på konferenser och seminarier. Universitetsinstitutioner och ledande svenska forskare har visat intresse i år för att samla ihop resultaten, som i dag finns över hela landet, från de över en miljon respondenterna i över 200 svenska kommuner som besvarat enkäten.

Polismyndigheten har under våren haft en arbetsgrupp som har till uppgift att se över vad som finns runt om i Sverige och utomlands vad gäller trygghetsmätningar. Det finns inga andra uppgifter än att detta arbete ska fortsätta under hösten för att undersöka om och hur dagens trygghetsmätning kan utvecklas.

Jag utgår ifrån att vi även framöver kommer att ha en trovärdig och relevant trygghetsmätning som ger möjlighet till att ta fram en aktuell lokal problembild, ger möjlighet till uppföljning och kan vara en del av framtida utvärderingar.

Mats Trulsson, samordnare för trygghetsmätningar, Polismyndigheten Region Syd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev