Kommunpolitik
Permanenta tältläger är missriktad solidaritet
Medmänsklighet är att rikta insatserna för att angripa orsakerna till att människor tigger. Inte att utforma insatser som gör att fler människor söker sig till Sverige för att tigga. Men tyvärr är det just det som sker runtom i landet just nu.
Publicerad: 12 augusti 2015, 08:34
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vill vi ha ett samhälle där tält- och husvagnsläger blir permanenta och där vi skapar ett parallellt samhälle? Foto: Fredrik Sandberg, TT
REPLIK. De senaste veckorna har Lunds kommuns agerande i frågan om EU-migranter uppmärksammats. Det rödgrönrosa styrets (DS 11/8) slutsatser är en del i ett större mönster runtom i Sverige där missriktad solidaritet leder fel och inte löser de grundläggande problemen.
Under de senaste åren har allt fler människor från Rumänien och Bulgarien använt sig av sin rätt som EU-medborgare att vistas i ett annat EU-land i tre månader och sökt sig till Sverige. Orsaken är att alltför många EU-medborgare fortfarande lever i djup fattigdom. Mest utsatta är romerna, som runt om i Europa möts av en utbredd antiziganism (hat mot romer). Fattigdom, diskriminering och en känsla av hopplöshet gör att människor tigger på gator och torg i många svenska orter.
Många vi träffar uttrycker en oro och frustration över att människor tvingas tigga. Politiken står inför ett vägval. Antingen riktar vi insatserna för att angripa orsakerna till att människor tigger på Europas gator eller så riktar vi fokus på att underlätta tillvaron på plats i Sverige. För oss är detta vägval självklart. Ett medmänskligt förhållningssätt är att rikta insatserna för att angripa orsakerna till att människor tigger. Svaret är inte att utforma insatser som gör att fler människor söker sig till Sverige för att tigga.
Men tyvärr det är precis detta som sker runtom i Sverige just nu. Exempelvis fattade den Europeiska socialfonden under våren beslut om att satsa cirka 90 miljoner kronor på insatser för EU-migranter i Sverige, där det öppnas upp för att det ska anordnas skolgång för EU-migranters barn.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har vid ett par tillfällen fört fram liknande tankegångar. Men en tillfällig skolgång under tre månader är knappast en lösning, när all kraft borde läggas på att det byggs upp fungerande skolor i hemländerna.
I Skåne finns det ett tydligt exempel på hur en kommun agerar med missriktad solidaritet. Den rödgrönrosa majoriteten i Lund fattade beslut om en handlingsplan som öppnar upp för att kommunen skapar en parallell arbetsförmedling för EU-migranter, ett resurscentrum och tillsätter en samordnare. Nyligen beslutade de att upplåta mark till EU-migranterna med olika typer av kommunal service.
Men vill vi ha ett samhälle där tält- och husvagnsläger blir permanenta och där vi skapar ett parallellt samhälle? Det kan rimligtvis inte vara Lunds uppgift att kompensera för att ett annat EU-land sviker sina skyldigheter gentemot medborgarna.
Den senaste tidens händelser vittnar också om ett synsätt där lagar och regler inte tillämpas lika för alla. Ett exempel är när företaget Flextrus i Lund inte kan använda sin parkeringsplats för att den bebos av EU-migranter och där kommunen inte agerar för att avhysa.
I Sverige kan man inte ta sig friheten att bosätta sig eller lägga beslag på mark. Detta ska givetvis gälla också för dem, som likt EU-migranterna, vistas i Sverige tillfälligt under tre månader. Rättsstaten omfattar alla.
Tillfällig skolgång och arbetsförmedling är uttryck för en missriktad solidaritet som riskerar att leda fel. I stället för att lösa de grundläggande problemen ökar det drivkraften för människor att tillfälligt söka sig till Sverige. Lösningen på diskriminering och utsatthet kan inte vara att människor tigger på Europas gator under tre månader.
Samma bedömning gör också de biståndsorganisationer, exempelvis Hjärta till Hjärta, som arbetar på plats i Rumänien. Vi behöver lösa roten till problemen på plats i hemländerna.
Philip Sandberg, kommunalråd (FP) Lund
Mats Persson, riksdagsledamot (FP) och ordförande för FP Lund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.