Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Pensionspengarna ska jobba för en bättre värld”

Finansdepartementet har skickat ut en remiss som för första gången föreslår att hållbarhet ska ingå i lagtexten kring AP-fonderna. Äntligen kan våra pensionspengar jobba för en bättre värld, skriver fem miljöpartister.

Publicerad: 26 oktober 2017, 08:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Äntligen får vi möjligheten att se till att investeringarna i vårt pensionssystem jobbar för, och inte emot, en bättre värld.”

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

PensionMiljöpartietKlimat

Nu är tiden inne. Pensionsfonderna är något vi alla berörs av, men som vi sällan tänker på. Pengar som du tjänat in i ditt yrke som sjuksköterska, egenföretagare, it-konsult eller förskollärare har kunnat placeras i kol-, olje- och naturgasindustrin. Det har gett branscher som måste skalas ner muskler att växla upp.

Utsläppen av växthusgaser måste omgående minska. Äntligen får vi möjligheten att se till att investeringarna i vårt pensionssystem jobbar för, och inte emot, en bättre värld.

De 1 400 miljarder som just nu finns i första-fjärde AP-fonderna kan stötta eller undergräva en klimatsmart värld. Alla som i dag har inkomstpension berörs varje månad av AP-fonderna eftersom fondernas buffertfunktion just nu är aktiverad och kompenserar mellanskillnaden mellan in- och utbetalningar i inkomstpensionen. Under 2016 betalade första-fjärde AP-fonderna in 27 miljarder till inkomstpensionssystemet.

Under åren 2001-2016 gav fonderna en avkastning på 829 miljarder kronor. Stora summor som också kan användas för att göra världen bättre och grönare. Finansdepartementet har skickat ut “Ändrade regler för första-fjärde AP-fonden” på remiss och föreslår för första gången att hållbarhet ska ingå i lagtexten kring AP-fonderna. Detta har vi väntat på.

För att sätta fart på omställningen till ett fossilfritt samhälle behövs det många investeringar. Tänk er en framtid där våra gemensamma pensionspengar används för att stötta denna omställning. Flera kommuner, bland annat Lund, Malmö, Uppsala, Stockholm och även Region Skåne har redan tagit steg för att placera mer hållbart och fossilfritt.

Det finns fler goda exempel i vårt avlånga land, men inget som kommer i närheten av de effekter en förändrad lagstiftning för AP-fonderna kommer att ge. I våra kommuner och regioner ser vi den kraft som finns i våra placeringar. Det är särskilt viktigt att investera i morgondagens hållbara branscher och samtidigt inte investera i branscher som vi vet saknar en framtid. Redan nu är fossilfria investeringar lika lönsamma eller något bättre än investeringar i fossilindustrin. Fossilfritt är framtiden. I första hand för planetens skull men även för en långsiktigare ekonomisk trygghet.

Enligt det amerikanska mäklarinstitutet Willis Towers Watson hanterade världens 300 största pensionsfonder under 2015 14,8 triljoner dollar. Första till fjärde svenska AP-fonderna står på plats 95, 101, 105 och 109 av världens 300 största pensionsfonder. AP-fonderna måste trycka utvecklingen framåt och gynna framtidens hållbara industrier i stället för att fortsätta stötta föråldrade och smutsiga branscher. Det är ett tydligt sätt att ta ansvar för en hållbar utveckling också utanför våra gränser genom att investeringar hamnar i klimatvänliga alternativ som bidrar till en globalt hållbar utveckling. Detta är en avgörande faktor om Parisavtalet och målen inom Agenda 2030 ska nås.

I dag torsdag är det slutdatum för att besvara remissen "Ändrade regler för första-fjärde AP-fonden". Finansdepartementet föreslår ändrade regler som tydliggör hur arbetet med hållbara investeringar ska fungera. En central ändring är att justera lagtexten i fjärde kapitlet paragraf 1a till Första–Fjärde AP-fonderna ska förvalta fondmedlen föredömligt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Vid förvaltningen ska Första–Fjärde AP-fonderna fästa särskild vikt vid hur en hållbar utveckling kan främjas, utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning.”

Det är på tiden att det lagstiftas om det här. Vi som på olika sätt arbetar med miljö- och klimatfrågor runt om i landet ser fram emot en morgondag där vi kan använda alla resurser som vi gemensamt har för att ställa om riktningen. Klimatet kan inte vänta!

Dolores Öhman, regionråd (MP) Region Skåne

Märta Stenevi, kommunalråd (MP) Malmö stad

Maria Gardfjell, kommunalråd (MP) Uppsala

Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) Stockholm stad

Petter Forkstam, ordförande (MP) Miljönämnden Lund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PensionMiljöpartietKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev