måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Pensionärerna sätts på undantag av regeringen

Var har de utlovade skattesänkningarna på pensionsinkomster tagit vägen? Det är anmärkningsvärt att höstbudgeten är så mager på satsningar riktade till seniorer. SPF Seniorerna menar att pensionssystemet måste utvärderas i sin helhet – vi ska kunna leva på våra pensioner.

Publicerad: 20 september 2016, 13:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att var fjärde väljare är 65 år och äldre verkar ha gått regeringen förbi, skriver SPF Seniorerna.

Foto: Anders Wiklund, TT


Ämnen i artikeln:

SkatterPensionPensionärerBostadsbristenBudget 2017

De senaste tio åren har pensionerna stått helt still i dagens penningvärde, samtidigt som lönerna ökat med 20 procent och hyrorna med liknande tal. Bromsen i pensionssystemet har slagit till och sänkt pensionerna vid tre tillfällen. En snittpensionär har förlorat omkring 46 000 kronor på grund av bromsen – pengar som aldrig kommer tillbaka.

Grundproblemet är att pensionssystemet är underfinansierat och inte klarar av att betala ut rimliga pensioner ens efter ett helt arbetsliv. Detta gör att ungefär hälften av landets 2 miljoner pensionärer lever på inkomster på runt 16 000 kronor före skatt eller lägre. Det tål att påminnas om att statsminister Stefan Löfven (S) har uttalat sig om sådana inkomstnivåer, i frågan om ingångslöner, och har då uttryckt att dessa inte går att leva på.

Fyra av fem pensionärer betalar fortfarande högre skatt än löntagare. Bostadskostnadstaket i bostadstillägget till pensionärer har inte förändrats på tio år. Dessutom har regeringen från den 1 juli i år sänkt statsbidragen till kommuner och samtidigt gjort det möjligt för kommunerna att höja maxtaxan i hemtjänst och särskilt boende med drygt 200 kronor per månad. Detta drabbar de med låga inkomster och de med stora omsorgsbehov.

Mot bakgrund av detta borde förstärkningar av pensionärernas ekonomi vara en prioriterad fråga för regeringen. Men icke. Höstbudgeten innehöll visserligen en mindre höjning av tandvårdsbidraget för yngre pensionärer - men tänderna är en del av kroppen och tandvården, i vart fall för seniorer, och bör ingå i högkostnadsskyddet. En överenskommelse om extratjänster och kompetensutveckling i omsorgen har också presenterats av regeringen, men äldreomsorgen står inför betydligt större utmaningar än så.

Att var fjärde väljare är 65 år och äldre verkar ha gått regeringen förbi. Det är anmärkningsvärt att höstbudgeten är så mager på satsningar riktade till seniorer. Från SPF Seniorerna menar vi att pensionssystemet måste utvärderas i sin helhet – vi ska kunna leva på våra pensioner. Här har både regeringen och oppositionen ett tungt ansvar att se till att förändringar sker, även om det tar tid. Vad gäller regeringens budgetprioriteringar undrar vi följande:

Var har de utlovade skattesänkningarna på pensionsinkomster tagit vägen? Ett första steg togs vid årsskiftet, men felberäkningar gjorde att 200 000 pensionärer som lovats skattelättnader av regeringen inte fick det. Ändå saknas besked från regeringen avseende både felberäkningen och när vallöftet om lika skatt på pension och lön ska infrias?

Bostadstillägget till pensionärer är viktigt för många seniorer med lägre inkomster, ofta ensamstående kvinnor. SPF Seniorernas beräkningar visar att bostadskostnadstaket i bostadstillägget borde höjas med flera tusen kronor per månad – liknande siffror framgår av en statlig utredning som ligger på regeringens bord. Ska bostadstillägget fortsätta att halka efter hyresutvecklingen?

Det råder stor brist på bostäder som passar oss seniorer, det vill säga tillgängliga bostäder till rimliga priser. Således är det av stor vikt att många av de bostäder som nu ska byggas är just tillgängliga.

Finns det inget bra att flytta till eller om kostnaderna i det nya boendet vida överstiger nuvarande utgifter så flyttar vi inte. Flyttskatten för 65 år och äldre behöver därför sänkas, då kommer flyttkedjorna igång och villor och större lägenheter friställs för andra.

Christina Rogestam, förbundsordförande SPF Seniorerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev