Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Pengarna kan göra nytta på annat håll” – Halmstads borgmästarkedja kan stoppas

Publicerad: 3 maj 2022, 13:24

Halmstads kommunstyrelse vill stoppa köpet av en borgmästarkedja för 80 000 kronor.

Kommunstyrelsen i Halmstad vill stoppa köpet av en borgmästarkedja för 80 000 kronor. ”Ingen blir gladare av att det hänger juveler runt halsen på fullmäktiges ordförande”, säger S-ledamot.

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaSenaste nyttRegion Halland

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Halmstads kommunfullmäktiges presidium har beslutat att köpa in ett halsband – en så kallad borgmästarkedja – för 80 000 kronor, som ska pryda ordföranden vid ceremonier. Det har väckt starka reaktioner. 

– Ingen blir gladare av att det hänger juveler runt halsen på fullmäktiges ordförande. Pengarna kan göra nytta på annat håll. På en lekplats, en förskola, en aktivitet för våra äldre – i princip var som helst utom runt halsen på ordförande egentligen, säger kommunstyrelseledamoten Stefan Pålsson (S) till Hallandsposten.

LÄS MER: Bråk om Halmstads borgmästarkedja för 80 000: ”Förtvivlad”

Vid kommunstyrelsens möte i dag, tisdag, fick Vänsterpartiet stort stöd för ett initiativärende om att uppmana fullmäktiges presidium att avbryta köpet.

– Det känns oerhört otidsenligt, från en svunnen tid och ett patriarkalt samhälle, säger kommunstyrelseledamoten Tania Bengtsson (V) till Hallandsposten.

En majoritet i kommunstyrelsen biföll förslaget. Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade med Vänsterpartiet. 

Redan under förra veckans sammanträde i kommunfullmäktige riktade politiker från flera olika partier kritik mot presidiets agerande.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev