Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Partierna i Stockholm kände till sexövergreppen

Den politiska hanteringen kring sexövergreppen på festivalen We are Stockholm lämnar mycket att önska, menar Sverigedemokraterna Stockholms stad, som kräver korten på borden. Vad visste ansvariga partier – och varför gjordes inte mer för att förhindra?

Publicerad: 14 januari 2016, 11:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vad visste Stockholmspolitikerna? SD kräver korten på bordet.

Foto: Alexander Tillheden, TT


Ämnen i artikeln:

StockholmJämställdhetKriminalitetFeminismSverigedemokraternaSexuella trakasserier

Det står klart att alla partier i Stockholms kommunfullmäktige förutom Sverigedemokraterna var informerade om sexövergreppen mot flickor under festivalen ”We are sthlm” i Kungsträdgården.

Informationen ska ha framförts under ett möte med Kulturnämnden i Stockholm. Sverigedemokraterna är inte representerade i någon nämnd i Stockholm då vi inte tilldelats några platser. Vad vi kan se har heller inte informationen protokollförts. Anmärkningsvärt är också att Feministiskt initiativ som sitter i kommunfullmäktige i Stockholm har blivit delgiven information om det systematiska sexvåldet mot flickor utan att lyfta frågan medialt.

Moderaterna påstår att de inte kände till sexövergreppen, detta trots att kulturborgarrådet Roger Mogert säger att det framfördes en 10 minuters lång rapport om övergreppen under ett möte med Kulturnämnden.

Roger Mogert säger även att information om sexövergreppen fanns redan under tidigare år då Alliansen styrde i Stockholm. Åtgärder har till synes lyst med sin frånvaro från Alliansens sida. Frågan är vem ljuger: Framfördes det information om övergreppen? Eller sover övriga partiers representanter på mötena i nämnderna? Hursomhelst ett förakt för demokratin och för de barn som nu har drabbats – övergrepp som ansvariga politiker kunde ha förhindrat.

Det inträffade belyser åter vikten av att ha en fungerande opposition såväl i riksdagen som i Stockholms stadshus. Risken är annars påtaglig att styrelser i nämnder och bolag blir en klubb för inbördes beundran när det i stället skulle bedrivas en politik som gagnar stockholmarna och våra barn.

En opposition är man inte bara när det passar sig. En opposition ska agera när styrande politiker gravt missköter sitt uppdrag. Om partier som Moderaterna och Kristdemokraterna i Stockholm är intresserade av att driva oppositionspolitik är de välkomna att börja föra en dialog med den riktiga oppositionen i Stockholm – Sverigedemokraterna.

Per Ossmer, vice gruppledare i kommunfullmäktige för SD, Stockholms stad

Martin Westmont, kommunfullmäktigeledamot, SD Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev