Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Överenskommelsen ingen kompromiss mot SD

Decemberöverenskommelsen bör kunna ligga till grund för en större samstämmighet mellan partierna. Det handlar om att aktivt motverka rasism och främlingsfientlighet, likväl som att möta de medborgare som ställer relevanta frågor kring den svenska flykting- och invandringspolitiken.

Publicerad: 8 januari 2015, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Migration

Ett antal debattörer och förståsigpåare utanför riksdagen har åsikter om och tycker till om decemberöverenskommelsen, och dess orsaker och verkan. En del anser att Sverigedemokraterna nu kommer att få ännu större genomslag, och att övriga partier återigen övergett hanteringen av migrations- och integrationsfrågorna.

Inget kan vara mera fel. Kristdemokraterna, liksom övriga allianspartier, lanserade redan före jul flera förslag. Däremot undrar jag hur handlingskraften ser ut hos regeringspartierna, och från Vänsterpartiets håll, som är det parti som ylar mest och värst mot SD. De konstruktiva idéerna från det hållet för hur Sverige ska bli ett land med bättre processer för asylmottagande och invandring har än så länge helt uteblivit.

Den kristdemokratiska grunden för ett hållbart ekonomiskt, socialt och miljömässigt samhälle utgår från alla människors unika och lika värde. Det kan jag som kristdemokrat inte kompromissa med, och därför blir skillnaden mellan vårt parti och Sverigedemokraterna extra stor i den politiska debatten kring att värna människors rätt till sin egen religion, kultur eller en fristad i vårt land.

Men vi som politiker måste bli bättre på att skapa samverkan mellan kommuner, landsting och stat för att komma tillrätta med de vardagsproblem som människor möter, och som blir ett hinder för dem att välkomna nyanlända till Sverige.

Jag träffade en gammal klasskompis under julhelgen som är busschaufför och som berättade om en helt omöjlig arbetssituation som hon möter varje dag. Där är det asylsökande på ett boende långt utanför staden som inte förstår kallelser till olika möten på arbetsförmedlingen, vårdcentralen eller andra institutioner, som som inte har pengar till bussen, och där hon som chaufför blev mer eller mindre hotad när hon var tvungen att säga att det inte fanns tid för personlig rådgivning eller möjlighet att få åka med gratis.

Busschaufförens vädjan till mig som politiker var: ”låt mig få se några goda exempel på människor som fått asyl i Sverige och som det gått bra för. Jag möter bara dem som mår dåligt, som inte får hjälp med svenska språket eller vad det verkar någonting annat heller.”

Hennes undran handlade om ”varför måste människor gå sysslolösa, varför får de inte undervisning i svenska med en gång – och varför inte den livsviktiga samhällsintroduktionen så man förstår var man ska och varför?” Den frågan ställer jag mig med.

Självfallet kunde svenska samhället med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i spetsen ha tagit tag i behovet av utbildning av fler tolkar och SFI-lärare, och för längesedan haft samtal med Migrationsverket om det ohållbara i att förlägga asylboenden på otillgängliga platser till ofta mycket dyra kostnader. Nu står civilsamhällets aktörer för en stor andel insatser genom att använda pensionerade SFI-lärare eller andra med internationella erfarenheter och språkkompetens, liksom mötesplatser med olika typer av aktiviteter.

Ska det svenska samhället kunna utvecklas utifrån den kristdemokratiska värdegrunden krävs att invånarna oavsett bakgrund har möjlighet till egen försörjning. Endast det ger både den enskilde individen eller familjen den självständighet som behövs för att leva och bo i Sverige. Ett hållbart samhälle ser till att varje persons kompetens kommer till nytta; något som handlar om utveckling av både sociala relationer som en god miljö för oss alla att vistas i.

Det hållbara Sverige behöver alla goda krafter. Partiernas arbete med att få fram lösningar på bättre processer för tillvaratagande av våra nya svenskar måste gå fortare fram. Lyssna på busschaufförens förslag på lösningar till exempel, eller andra som möter dem i vardagen. Att möta människors oro är minst lika viktigt som att faktiskt åtgärda de problem som finns. Det handlar om att göra det bästa för den enskilde och för samhället i stort – inte för att tillfredsställa Sverigedemokraterna och deras väljare.

Decemberöverenskommelsen borde kunna ligga till grund för en större samstämmighet mellan partierna, för att aktivt motverka rasism och främlingsfientlighet, likaväl som för de vanliga medborgare som ställer relevanta frågor kring den svenska flykting- och invandringspolitiken.

Penilla Gunther, riksdagsledamot (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Migration

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev