Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Östersund vill öka sitt flyktingmottagande

Publicerad: 14 april 2016, 02:30

Östersund vill öka sin befolkning. Därför är ks-ordförande AnnSofie Andersson (S) beredd att ta emot fler flytingar än Migrationsverket begär.

Foto: Marie Birkl

Östersund har beslutat att ta emot minst tre gånger så många flyktingar som staten begär. För att klara det ska kommunen bland annat köpa in 150 så kallade Attefallshus.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeAllmännyttanFlyktingmottagandeKommuner

Sedan den 1 mars gäller den lag som tvingar alla landets kommuner att ta emot de nyanlända som fått uppehållstillstånd och behöver hjälp med en bostad. I år väntas det handla om 21 700 personer. Staten har tilldelat varje kommun ett specifikt antal, och många har klagat över att det är för högt satt.

Östersund fick ett kommuntal på 107 nyanlända. Men nu har kommunstyrelsen beslutat att Östersund under de kommande åren ska ha ambitionen att ta emot minst 300 med uppehållstillstånd.

– Vi vill vara tydliga med att vi bygger en organisation och är beredda att ta emot minst 300 varje år, oavsett vilket kommuntalet blir, säger kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S), som styr ihop med V och MP.

Hon motiverar satsningen med att Östersund helt enkelt behöver fler invånare.

– Även om alla våra gymnasieungdomar bestämmer sig för att stanna, och väljer att utbilda sig för jobb inom välfärden, så räcker det inte för Jämtland utifrån de pensionsavgångar som kommer framöver. Vi ser flyktingmottagandet som en möjlighet att fortsätta att växa och att klara av vårt uppdrag.

Bostadsfrågan är den kanske största utmaningen om Östersund ska kunna öka sitt flyktingmottagande. Allmännyttiga Östersundshem ska därför växla upp byggtakten från 150 lägenheter per år till 300. För att finansiera nyproduktionen har bolaget sålt 1 700 lägenheter till Rikshem, som i sin tur lovat att bygga 450 hyreslägenheter under de kommande åren.

Dessutom ska Östersundshem köpa in 150 så kallade Attefallshus.

– Vi kallar dem för innanförskapshem. Vi ska ha dem för unga arbetslösa, nyanlända och andra socioekonomiskt svaga grupper, säger Östersundshems vd, Daniel Kindberg.

Attefallshusen, som maximalt får vara 25 kvadratmeter stora, ska placeras ut i grupper om 8—12 på 10—15 platser i Östersund. Tanken är att de ska användas som ”innanförskapshem” i sex år och därefter säljas.

– De blir som öar av tillfälliga bostäder tills vi får möjlighet att förmedla permanenta hem till de här människorna, säger Daniel Kindberg.

I fjol anvisade Arbetsförmedlingen 184 nyanlända med uppehållstillstånd till Östersund, som hade ett totalt flyktingmottagande på 368 personer. Det så kallade kommuntalet, som då inte var tvingande, var 397.

Till i år har Östersunds kommuntal alltså sänkts rejält, till 107. Länstalet för mottagande i Jämtland har sänkts från 964 i fjol till 237 nu.

– Förklaringen är att länets arbetsmarknadspotential har fått större genomslag, säger Lars-Göran Brandt, som är länsstyrelsernas samordnare när det gäller flyktingmottagandet.

Förslaget med ett minimimottagande på 300 togs med bred majoritet i kommunstyrelsen. Moderaterna röstade dock emot.

– Vi ska ta emot flyktingar, men vi ska göra det på ett bra sätt. Vi har mycket stor bostadsbrist i Östersund och dessutom brist när det gäller förskolor och skolor. Det är inte ansvarsfullt att då höja målsättningen, säger det moderata kommunalrådet Pär Jönsson.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev