tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Oppositionen kräver kommundirektörs avgång efter rapport om jäv

Publicerad: 19 april 2023, 11:59

Foto: Mats Andersson / Bildbyrån

Sundsvalls kommun brister i riktlinjer för hot, trakasserier och jäv. Det konstaterar en utredare som gått igenom muthärvan som ledde till Bodil Hanssons (S) avgång. Nu kräver oppositionen att kommundirektören lämnar – han gav inte kommunalrådet tillräckligt med stöd, anser M, L och KD.

Ämnen i artikeln:

MutorHot och trakasserier

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Sundsvalls kommunstyrelseordförande Bodil Hanssons (S) besked på måndagen att hon inom kort kommer att avgå var oväntat. På tisdagen släpptes en oberoende utredning där det konstaterats att hon i flera år varit jävig i beslut om ett kommunalt bolag, eftersom hon tidigare haft en relation med den dåvarande vd:n som är misstänkt för mutbrott. Mannen ska ha försökt få Bodil Hansson att peta bolagets styrelseordförande.

Hellström Advokatbyrå – som utrett händelserna – uppger att det inte har identifierats någon ekonomisk skada för kommunen. Men det kan inte uteslutas att allmänhetens förtroende är rubbat. Utredaren skriver att kommunens riktlinjer för hat och hot är inkonsekventa och otydliga samt att det saknas rutiner för hantering av jäv.

Utredaren konstaterar också att kommundirektören Jonas Walker känt till de hot och påtryckningar som den tidigare vd:n ska ha utövat mot Bodil Hansson. Men det är först när media uppmärksammar händelserna som han vidtar åtgärder. Det borde ha skett tidigare, står det i rapporten. Bland annat borde ärendet utretts och säkerhetssektionen kopplats in.

Den politiska oppositionen Blåa alliansen – M, L och KD – kräver nu att kommundirektören avgår. Partierna anser att Jonas Walker inte gav Bodil Hansson tillräckligt med stöd.

– Den jävsutredning som offentliggjordes i går riktar skarp kritik mot honom och visar att han på flera punkter brustit, säger Ina Lindström Skandevall (L) till Sundsvalls Tidning.

Niklas Säwén (S), som kommer att kliva in som tillförordnad kso när Bodil Hansson lämnar, säger till DS att han fortsatt har förtroende för kommundirektören.

– Jag har noterat oppositionens uttalande. Jag kommer att fortsätta dialogen med oppositionsrådet och med övriga partier för att tillsammans resonera om hur vi ska ta utredningens förslag vidare.

LÄS MER: Kommunalråd avgår: ”Jag har blivit ifrågasatt som person”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev