lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Öppna Moderater: Nej till samarbete med SD

Sverigedemokraterna är ett parti som föraktar allt som faller utanför den heterosexuella normen. Vi ser stora problem med att inleda samarbete med ett parti som inte respekterar hbtq-frågor.

Publicerad: 3 februari 2016, 09:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderater som vill närma sig Sverigedemokraterna bör tänka igenom var SD faktiskt står politiskt. Det är inte så enkelt att man bara ”får” stöd av SD för sin budget.


Ämnen i artikeln:

HBTQModeraternaSverigedemokraternaMänskliga rättigheter

Sverigedemokraterna är ett parti som föraktar allt som faller utanför den heterosexuella normen. Vi ser stora problem med att inleda samtal om samarbete med ett parti som inte respekterar hbtq-frågor.

Det har höjts röster inom Moderaterna att partiet och Alliansen ska regera med passivt stöd från Sverigedemokraterna. Röster höjs nu också för att aktivt samarbeta med Sverigedemokraterna och starta samtal med dem.

Öppna Moderater säger blankt nej till samarbete med Sverigedemokraterna. Hbtq-personer har inget att vinna på samarbete med ett parti som inte står upp för hbtq-rättigheter och föraktar allt som faller utanför den heterosexuella normen.

Vi kan föreställa oss vad ett samarbete på riksnivå såväl som kommunalt skulle kunna innebära för hbtq-personer med ett parti som inte respekterar hbtq-frågor och som vill rasera allt som hbtq-rörelsen har arbetat för i årtionden.

SD är ett parti som är emot bland annat homosexuellas möjligheter att adoptera, emot insemination för homosexuella och ensamstående. Dessutom har framträdande politiker i partiet har uttalat sig respektlöst mot hbtq-personer.

Med tanke på var Sverigedemokraterna står i hbtq-frågor är det ytterst problematiskt att samarbeta med partiet och utöver det finns det en rad andra sakfrågor där Moderaterna och Sverigedemokraterna skiljer sig åt.

Det är fler skillnader än likheter mellan partierna och med partiets rötter i nynazismen, är det helt omöjligt att samarbeta med dem. Det är heller inte ett argument att samarbeta med SD bara för att de är demokratiskt framröstade för det är partier som Vänsterpartiet också och vi har ungefär lika få sakfrågor gemensamt med dem.

Moderater som vill ge sig i lag med Sverigedemokraterna måste beakta var SD faktiskt står politiskt. Det är inte så enkelt att man bara ”får” stöd av SD för sin budget. Ett samarbete såväl passivt som aktivt riskerar att dra med sig en rad andra frågor, där våra partier inte är av samma åsikt.

Frågan är om de som tänker sig att agera med stöd av SD verkligen har tänkt igenom detta och om det är värt att offra friheten för moderata hbtq-personer och andra hbtq-personer som inte följer heteronormen bara för att tillskansa sig makt i kommunen eller i riksdagen?

LÄS ÄVEN: Gävlemoderat: ”Svårt regera med stöd av SD”.

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna moderater – Moderaternas hbt-förbund

Jenny Edberg, vice förbundsordförande Öppna Moderater

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev