tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Öppna data gör naturen mer tillgänglig”

Naturen ska vara tillgänglig för alla och digital kommunikation är viktig för att människor ska hitta till och i naturområden. För att lyckas behövs en växelverkan mellan offentliga aktörer som tar fram lättillgänglig information som öppna data och entreprenörer som skapar digitala tjänster om natur och friluftsliv.

Publicerad: 18 maj 2017, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TurismNäringslivetMyndigheter

REPLIK Kristofer Björkman från Naturkartan skriver i sin debattartikel att ”Digitala guider gör naturen tillgänglig”. Vi på Naturvårdsverket håller med och ser också att intresset och behovet av digitala lösningar för natur och friluftsliv är stort. Det kan till exempel vara en kartlösning för mobilen eller webben, där besökare lätt kan hitta leder och besöksmål i naturen.

Idag finns mängder med information om naturområden, leder, besöksmål och annat. För att informationen ska kunna användas ännu mer behöver vi – statliga myndigheter, kommuner, länsstyrelser – bli bättre på att göra informationen tillgänglig för vem som helst att använda, så kallade öppna data. Detta kan sen användas för digitala lösningar som entreprenörer skapar.

Vi ser många spännande initiativ till digitala lösningar för naturinformation och friluftsliv. Precis som Kristofer Björkman skriver har många företag stor kunskap, kompetens och innovativ drivkraft för digital paketering och presentation av natur och friluftsliv.

Just nu startar Naturvårdsverket en samverkan mellan kommuner, länsstyrelser och nationella myndigheter för att jobba med öppna data. I arbetet finns tre fokusområden, ett av dem är naturprogrammet.

Så här önskar vi att den digitala informationen om natur och friluftsliv utvecklas:

1.      Kommuner och andra aktörer tillgängliggör sina data om leder och besöksmål hos Lantmäteriet.

2.      Länsstyrelser rapporterar aktuell data om leder och besöksmål i skyddad natur (över 4500 naturreservat, nationalparker med flera) i den gemensamma databasen som Naturvårdsverket driver.

3.      Naturvårdsverket driver samverkan med många olika aktörer för att utveckla öppna data om natur och friluftsliv.

4.      Lantmäteriet utvecklar, tillsammans med kommuner och andra aktörer, kartskikt för information om leder i hela Sverige och gör detta tillgängligt.

5.      Entreprenörer använder öppna data för att utveckla tjänster för digital kommunikation om natur och friluftsliv.

Med denna lösning kan alla aktörer göra det som de är bäst på. Vi uppmuntrar därför alla offentliga aktörer att samverka med oss för att öppna upp data kring naturinformation. Då skapar vi förutsättningar för entreprenörer att ta fram digitala tjänster om natur och friluftsliv. På så sätt blir naturen allt mer tillgänglig för människor att uppleva.

Claes Svedlindh, avdelningschef Naturavdelningen Naturvårdsverket

Manuela Notter, avdelningschef, Miljöanalysavdelningen Naturvårdsverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev