Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Olofström minskade Volvoberoendet

Publicerad: 12 oktober 2016, 22:15

En av tre förvärvsarbetande i Olofström jobbar för Volvo Personvagnar.

När finanskrisen slog till 2008 varslade Volvo flera hundra anställda på karossfabriken i Olofström. Det blev en väckarklocka för kommunledningen.


I Olofström i Blekinge jobbar var tredje sysselsatt på Volvos karossfabrik, och om Volvo skulle tvingas till neddragningar skulle det leda till katastrof i kommunen. Men läget skulle inte bli riktigt lika svårt i dag som för några år sedan. Volvos varsel i spåren av finanskrisen 2008 blev en väckarklocka för kommunledningen, som tog tag i Volvoberoendet.

– Då hände det som inte fick hända. Så vi arbetade fram en strategi och satte målet att skapa 1 000 nya jobb till 2020 för att minska vår sårbarhet, säger Sara Rudolfsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Olofström.

Sara Rudolfsson (S). Foto: Stina Linde/SR

– Det är ett tufft mål, och de första tre åren hände ingenting. Men i våras, halvtid för projektet, räknade vi till 700 nya jobb. Nästa år kan, om det vill sig väl, detta oerhört ambitiösa mål uppnås, vilket vore helt fantastiskt.

Strategin, Jobb till 1 000, innebär att kommunen är med och satsar på ett 30-tal teknikbolag, som bildar teknikklustret Techtank. Klustret ska stärka bolagens konkurrenskraft, och därigenom skapa nya jobb.

Pengarna kommer från EU:s regionala utvecklingsfond, Region Blekinge, Olofströms kommun och de deltagande bolagen. Fokus för de flesta av företagen är just fordonsindustrin, där Olofström har lång tradition.

Volvo är fortfarande den viktigaste uppdragsgivaren för Techtankbolagen, men långt ifrån den enda. Här finns flera andra märken, som Aston Martin, och nyligen startade Techtank kontor i den brittiska bilhuvudstaden Coventry.

– Även om vi ännu är starkt beroende av Volvo har vi lyckats bredda vårt näringsliv. Samtidigt har Volvo blivit mer beroende av Olofström och det teknikkunnande som finns i kommunen, säger Sara Rudolfsson.

– Den kinesiska ägaren har beslutat investera miljarder i Olofströmsfabriken. Ambitionen är att den ska bli ett globalt kompetenscentrum för plåtformning, ett så kallat center of excellence, inom Volvo.

Läs mer: De kan slås ut av industrikris

Torbjörn Carlbom, Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev