Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Olåst i ett av tre kommunhus

Publicerad: 2 maj 2012, 08:39

Besökare kan kliva rakt in till den politiska ledningen utan hinder i vart tredje kommunhus i landet, visar DS granskning. Säkerhetschefer varnar för stor naivitet.


Efter mordet på Anna Lindh 2003 uppmanade Säpo också kommunerna att se över säkerheten – och att skaffa lås och spärrar i de öppna kommunhusen.

Men fortfarande är det vidöppet för vem som helst att röra sig i 32 procent av kommunhusen, visar Dagens Samhälles enkät. Ingen anmälan, ingen registrering, inga spärrar eller låsta dörrar på väg in till makthavarna.
– Det är inte klokt, efter alla incidenter och alla diskussioner, säger Lisbeth Sager, avgående kommunchef i Motala och under de senaste fem åren ordförande i Offsäk, en yrkesförening för säkerhet och trygghetsarbete i offentlig sektor.

För Offsäk, som har kontakt med Säpo, är det en självklarhet att samtliga kommunhus i landet hålls låsta innanför en reception, och att kommunen har koll på alla som passerar in.

– Allt annat är helt oförsvarbart och mycket naivt, säger Lisbeth Sager.

I den ständiga dragkampen mellan öppenhet och säkerhet har säkerheten vunnit terräng. Nästan två av tre kommuner uppger att de höjt säkerhetsnivån. Men mycket mer borde ha hänt, enligt Offsäk.

– Alltför många väntar tills det inträffar något dramatiskt, då blir det fart. Men de flesta tror i det längsta att just hos oss händer inget, här är alla snälla, konstaterar Lisbeth Sager.

Rubriker om bombhotade kommunhus, incidenter, överfall och politiker som attackeras och trakasseras har duggat tätt. Och små kommuner är inte förskonade.

Flera exempel i enkäten bekräftar Lisbeth Sagers tes. Laxå låste sitt hus i höstas efter ”en allvarlig hotsituation mot politiker”. Skinnskatteberg, Munkfors, Härjedalen, Ljungby och Båstad har stängt till efter olika incidenter.

Samtidigt vidhåller mycket större kommuner sina principer om öppenhet och tillgänglighet för medborgarna. I Borås och Östersund är det fritt fram.

– Vi kämpar emot låsning i det längsta! Det är en mycket viktig symbolfråga för oss politiker, säger kommunstyrelsens ordförande i Östersund, AnnSofie Andersson (S).

– När så mycket annat i samhället blir mer och mer kontrollerat och stängt ska rådhuset vara öppet. Vi är folkvalda, då ska folket ha lätt att nå oss.

I Borås finns det till och med flera entréer till kommunhuset, något som alltid ger säkerhetsfolk rysningar. Oppositionsrådet Annette Carlson (M) säger att folk uppskattar tillgängligheten.

– Och vi politiker är vana vid att det är olåst. Men visst diskuteras säkerheten, det finns en riskmedvetenhet.

I Boden är det en direkt prioriterad fråga att hålla kommunhuset helt öppet, uppger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Lidberg (S).

– Vi är valda att stå till allmänhetens tjänst. Och själv är jag inte orolig.

Bodens säkerhetssamordnare Tommy Lindvall vill åtminstone ha koll på besökare genom att de hämtas och förs ut av den de ska träffa.

– Det vill kommunchefen också. Men tyvärr måste det nog hända något allvarligt innan vi stänger till här.

Lisbeth Sager vänder sig kraftigt emot att politikerna gör öppna hus till en viktig demokratifråga.

– Det handlar ju inte alls om det! Det viktiga är väl att vi har folkvalda och kommunanställda, och inte skrämmer bort dem med onödiga risker, hot och incidenter.

Här om veckan avgick hon som Offsäks ordförande och efterträddes av Marie Louise Arendt, säkerhetschef i Vellinge – som har ett olåst kommunhus.

– Jag vill stänga, men det är inte jag som bestämmer.

Hon pekar på ”ökade hotbilder” i Vellinge. När det stormade som värst om kommunens flyktingmottagning här om året låstes kommunhuset av säkerhetsskäl efter flera hot. Men senare öppnade politikerna igen.

– Visst kan det vara en svår balansgång, säger Marie Louise Arendt. Vi vill ju inte att de onda krafterna ska få bestämma dagordningen. Men mitt jobb är att se till säkerheten.

Läs mer i dagens Samhälle nummer 17/2012

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev