Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Olämpligt att militären bekämpar brottslighet

De politiska partierna tävlar just nu om hur de ska lösa brottsligheten i utsatta områden, det antas nämligen ge enkla poäng hos väljarna. Tyvärr är förslaget att använda militära resurser inte bara häpnadsväckande, utan även direkt olämpligt.

Publicerad: 19 januari 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Svensk militär är inte inriktad på och utbildad för att göra narkotikatillslag, bekämpa stenkastande ungdomar och släcka bilbränder, enligt skribenten.

Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera/Försvarsmakten


Ämnen i artikeln:

PolisenStefan Löfven

Om syftet med politikernas förslag hade varit att rent faktiskt åstadkomma åtgärder som minskar den organiserade brottsligheten och brottsligheten i utsatta områden hade det varit bra. Men tyvärr är tendensen att det mer handlar om att ta förmodat enkla poäng hos väljarna.

Häromdagen förslog Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att militär skulle användas för att bekämpa brottsligheten. När statsminister Stefan Löfvén sedan efter partiledardebatten får frågan om att använda militär mot gängkriminaliteten svarar han ”Det är inte min första åtgärd men jag är beredd att göra vad som behövs, den grova organiserade brottsligheten ska bort.”

Att en svensk socialdemokratisk statsminister, med sina rötter nära Ådalen, inte utesluter användandet av militär mot civila i Sverige är häpnadsväckande. Det borde vara en del av ryggraden att säga nej till detta. Det är därför inte förvånande att reaktionerna blivit starka, såväl i Sverige som utomlands. Efter ett antal piruetter av såväl statsministern som justitieministern backade statsministern klokt nog i vart fall delvis från sitt uttalande.

Varför är det då ett dåligt förslag att använda militär för att bekämpa gängbrottslighet? Av tradition har hänvisning skett till skotten i Ådalen 1931 då fem människor dödades av militär. Enligt min uppfattning är sannolikheten att det skulle upprepas mycket låg. Däremot finns det fortfarande en principiell anledning att hålla fast vid att svensk militär inte ska användas för att bruka våld mot den egna befolkningen. I 2006 års proposition om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terroristbekämpning uttrycks det som följande: ”Utgångspunkten är alltså, liksom hittills, att Försvarsmakten inte utför uppgifter som innebär användande av våld eller tvång mot den egna befolkningen.”

Utöver ovanstående kan man konstatera att försvaret för närvarande inte har ett överskott av resurser. Överbefälhavaren markerade så sent som vid Folk och Försvar i förra veckan att det finns ett behov av resurstillskott för att Försvarsmakten ska kunna bibehålla sin nuvarande förmåga. Från politiskt håll har det dessutom markerats att det finns anledning att skjuta till ytterligare resurser. Därtill måste man konstatera att militär har en helt annan uppgift än polis. Svensk militär är inte inriktad på och utbildad för att göra narkotikatillslag, bekämpa stenkastande ungdomar, släcka bilbränder mm. Merparten av den militära utrustningen är dessutom olämplig att använda vid ett agerande mot civila i Sverige i fredstid.

De brister och tillkortakommande som finns inom polisen löses inte genom att tillföra militära resurser. De löses genom att såväl ansvariga politiker som polisledning ser till att polisen har nödvändiga resurser och är organiserad på ett effektivt sätt. Här finns, trots att det gått mer än tre år sedan den nya organisationen infördes, betydande brister.

För att bekämpa den organiserade brottsligheten krävs inte bara repressiva åtgärder. Det behövs även förebyggande åtgärder för att hindra eller minska tillflödet till gängen. Det handlar om bland annat bostäder, utbildning, arbete, och fungerande integration. Åtgärder inom dessa områden ger inga snabba effekter men är likväl nödvändiga för att på sikt avlasta polisen och övriga delar av rättsväsendet. Det innebär samverkan mellan stat och kommuner samt mellan myndigheter. Mycket görs men mer kan göras och det kan göras bättre. Se till att göra det istället för att komma med populistiska förslag, trots att det är valår.

Bengt Ivarsson, advokat, fd ordförande för Sveriges advokatsamfund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PolisenStefan Löfven

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev