tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Olagligt när politiker höjde sina egna arvoden

Publicerad: 5 april 2023, 06:20

Kommunfullmäktiges beslut om höjda arvoden möttes av kraftiga protester.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det omdebatterade beslutet att kraftigt höja politikerarvodena i Trelleborg var olagligt. Politiker som själva skulle gynnas av beslutet var med och röstade – men de var jäviga, slår förvaltningsrätten fast.

Ämnen i artikeln:

Höjda arvoden i TrelleborgPolitikerÖverklaganArvoden

Beslutet i Trelleborgs kommunfullmäktige den 19 december förra året ledde till en proteststorm. Beslutet innebar bland annat att kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ann Kajson Carlqvist, skulle få sitt arvode höjt i två steg, från 71 500 till 125 000 till kronor i månaden år 2024.

Efter demonstrationer, mejlprotester och överklaganden upphävde kommunfullmäktige i Trelleborg beslutet den 30 januari. Men då hade vissa arvoden redan hunnit betalas ut.

"Beslutet hann delvis verkställas genom att arvoden betalades ut den 27 januari", säger rådmannen Henrik Hedberg i ett pressmeddelande.

Av den anledningen har förvaltningsrätten prövat beslutet, trots att det redan var upphävt. Enligt domstolen var beslutet olagligt på grund av att det förelåg jäv. Nu måste kommunen pröva om och hur en rättelse kan ske.

I februari i år fattade kommunfullmäktige ett nytt beslut om ekonomiska förmåner till förtroendevalda. Även det har överklagats, men detta har domstolen ännu inte hunnit pröva.

TT

LÄS MER: Politiker backar från lönehöjning efter misstanke om jäv

LÄS MER: Våg av överklaganden mot Trelleborgs nya politikerarvoden

LÄS MER: Kommunalråd vänder – stoppar lönelyft till sig själv

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev