Kommunpolitik
Öka innovationstrycket inom välfärdssektorn
Sveriges välfärd kommer inom de närmsta åren att möta stora utmaningar. För att vi ska fortsätta vara ett föregångsland inom välfärd behöver vi utveckla ny teknik, digitala tjänster och arbetsmetoder som gör vård, skola och omsorg bättre. För att nå dit behöver det offentliga Sverige våga släppa in mindre, innovativa företag.
Publicerad: 30 maj 2016, 03:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
För att vi ska fortsätta vara ett föregångsland inom välfärd behöver vi utveckla ny teknik, skriver Maria Rankka och Johannes Schildt. (Skärmdump från digitala vårdcentralen Kry till höger).
De flesta kommuner och landsting arbetar redan aktivt för att förbättra innovationstakten. Det är en bra början men än behöver mycket göras om innovationstakten inom offentlig sektor ska möta framtidens behov.
Ett stort antal innovativa företag är verksamma inom välfärden, antingen som utförare eller som leverantörer.
Det kan vara sjukhuset som minskar vårdrelaterade infektioner genom ett nytt sätt att städa, skolan som testar en ny pedagogisk modell för att förbättra integrationen, eller det digitala startup-företaget vars innovation hjälper gymnasieelever som kört fast i matematikundervisningen.
Detta är några få exempel hämtade från en digital reportagesatsning som Stockholms Handelskammare nu lanserar för att berätta om hur våra medlemmar utvecklar välfärden.
Huvudstadsregionen Stockholm-Uppsala är i dag en innovationshub med många duktiga innovatörer och entreprenörer. Men detta nyttjas tyvärr inte på ett bra sätt inom välfärden.
I dag har tyvärr många nya och oetablerade företag svårt att bygga samarbeten med offentlig sektor.
Beslutsvägarna är långa och upphandlingsstrukturerna gynnar större företag med begränsad innovationskraft. Avtal med stora leverantörer gör det ibland svårt för mindre aktörer att komma in med sina tjänster – framförallt inom områden där det offentliga har ambitionen att stå för innovationen på egen hand.
Vi är inne på en farlig väg när det offentliga börjar investera skattepengar i att bygga saker själva och därmed konkurrerar ut innovativa start-ups med begränsat kapital. Att på detta sätt stänga dörren för nya aktörer och därmed gå miste om deras innovativa lösningar riskerar att bli ohyggligt dyrt för skattebetalarna.
För att förbättra nivån på vår välfärd måste vi öppna upp för de idéer som kan utveckla den. Tre förslag som skulle göra stor skillnad i detta avseende är att:
■ Välkomna konkurrens. Privata utförare med egen FoU-verksamhet är en tillgång för svensk offentlig sektor. Dra nytta av deras framgångar.
■ Arbeta över förvaltningsgränserna. Alltför många goda idéer dör i gränslandet mellan kommunens och landstingets budget. Ta till exempel en uppfinning som minskar fallolyckor på kommunens äldreboenden. Det är inte säkert att kommunen vill göra investeringen som krävs när kostnadsbesparingen framför allt märks i landstingets budget. Här behövs mer samarbete mellan kommun och landsting, till exempel genom gemensamma innovationsbudgetar.
■ Bygg motorvägen – inte bilarna. Vård, skola och omsorg är i behov av en mer omfattande digitalisering. Med stora bemannings- och kostnadsutmaningar är det nödvändigt att digitala tjänster får en självklar plats i välfärden. För att detta ska bli en realitet bör rollen för det offentliga vara att kravställa och bygga infrastruktur – inte att utveckla kostsamma detaljlösningar.
Politiker i kommuner och landsting har möjlighet att skapa förutsättningar för att Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland inom välfärd – men då måste möjligheterna för innovation förbättras skyndsamt.
Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare
Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry, Sveriges första digitala vårdcentral
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.