måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ohederlig skönmålning av sjukförsäkringen, S

Om Socialdemokraterna ska vara en garant för en mänsklig sjukförsäkring behöver handläggares beslut om sjukpenning grundas i läkarintyg, inte i regeringens politiska målsättningar, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans.

Publicerad: 10 november 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Är det jämställdhet att kvinnor får avslag på sjukförsäkringen oftare än män? Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SjukförsäkringSocialdemokraternaFörsäkringskassanSjukfrånvaroSjukskrivningarSocialförsäkringar

Replik. ”S är garanten för en mänsklig sjukförsäkring” är rubriken på debattartikeln från tre socialdemokratiska ledamöter i riksdagens socialförsäkringsutskott. Man hänvisar bland annat till att den rödgröna regeringen har vidtagit åtgärder för förbättrad arbetsmiljö så att färre ska bli sjuka på sitt jobb, att man har infört ett mål för Försäkringskassan vad gäller antal sjukdagar per person och år samt att regeringen har satsat på ökad jämställdhet.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna lämnar mycket att önska när det gäller synen på sjukas rätt att vara sjuka under tiden som krävs för att bli frisk. Det politiska läget är komplicerat och riksdagspartierna lockas till kreativitet med sanningen när det gäller att motivera varför just de måste vara med i regeringen, men här passerade socialdemokraterna gränsen till ohederlighet.

Det som gör människor sjuka av sitt jobb är obalans mellan krav och resurser. Politiska beslut som minskar den obalansen måste antingen leda till ökade resurser eller sänkta krav. Så har inte varit fallet under den senaste fyraårsperioden. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har höjt statsbidragen men socialdemokrater och miljöpartister i kommuner och landsting har lagt egna besparingskrav på vård, skola och omsorg. Tankesmedjan Balans konstaterade i vintras att 260 av 290 kommuner sparar på välfärden 2018 utan att kraven sänks. Obalansen mellan krav och resurser har fortsatt att öka.

Regeringens niodagarsmål innebär att Försäkringskassan ska arbeta för att svenskarnas genomsnittliga antal sjukdagar ska minskas till nio per år. På kort sikt finns bara ett sätt för Försäkringskassans handläggare att påverka det målet. Genom fler avslag på ansökan om sjukpenning. Inspektionen för socialförsäkringen (IFS) har granskat niodagarsmålets konsekvenser och konstaterar att vändningen i sjuktalen främst beror på fler avslag på ansökan om sjukpenning, inte att färre ansöker om sjukpenning vilket hade varit fallet om folk hade blivit friskare.

Tidigare i år kom IFS med en annan rapport som döptes till ”ökning av antalet personer som fått indragen sjukpenning”, en bra titel med tanke på att den beskriver precis vad som hänt. Som en konsekvens av regeringens målstyrning av Försäkringskassan har andelen avslag ökat stort i samtliga delar av sjukförsäkringen.

Mellan 2014 och 2017 nästan tredubblades andelen ansökande som fick sin sjukpenning indragen. Störst är ökningen när Försäkringskassans handläggare ska ta beslut om sjukpenning efter 180 dagar då den sjuke testas mot hela arbetsmarknaden. Människor som har jobbat sig sjuka i välfärden på grund av orimliga krav kastas ut ur sjukförsäkringen och hänvisas till Arbetsförmedlingen samtidigt som det råder stor personalbrist i så gott som samtliga välfärdsyrken.

Innan den rödgröna regeringen tog över styrningen av Försäkringskassan och satte niodagarsmålet fick män oftare avslag på ansökan om sjukpenning än kvinnor. Nu har det ändrats så att kvinnor får avslag oftare än män. Är det jämställdhet för Socialdemokraterna?

Fackförbunden larmar om att fler och fler utförsäkras som konsekvens av regeringens styrning av Försäkringskassan. Människor med kroniska sjukdomar berättar om att de plötsligt har fått avslag på ansökan om sjukpenning.

Det som skapar en mänsklig sjukförsäkring är balans mellan krav och resurser i arbetslivet samt att handläggares beslut om sjukpenning grundas i läkarintyg, inte i regeringens politiska målsättningar. Om Socialdemokraterna vill ändra sin politik i den riktningen kan de bli en garant för en mänsklig sjukförsäkring. Inte annars.

Marcus Larsson, tankesmedjan Balans

Åsa Plesner, tankesmedjan Balans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev