torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nytt styre igen: ”Har påverkat” – Godner om varför hon tvärvände

Publicerad: 24 november 2022, 09:11

Boel Godner (S), kommunstyrelseordförande i Södertälje, vill inte längre styra kommunen med kristdemokraten David Winerdal samt V och C. Foto: Meli Petersson Ellafi/BILDBYRÅN/Liza Simonsson

Turerna kring styret i Södertälje fortsätter. I onsdags kväll meddelade Boel Godner (S) att hon ska styra med Moderaterna och dumpar polisanmälde kristdemokraten David Winerdal.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Senaste nyttPolitik

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Först skulle Moderaterna få posten som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, med hjälp av KD, L, SD och lokala Realistpartiet. Men Socialdemokraterna snuvade M på makten genom att göra upp med V, C, MP och två kristdemokrater som inte ville samarbeta med SD.

Nu har Socialdemokraterna gjort en ny uppgörelse – med Moderaterna och Miljöpartiet. Såväl C och V som de båda kristdemokraterna dumpas. 

– Efter valet har det i Södertälje bara handlat om politiskt kaos, anklagelser, oro och skjutningar, så nu väljer de två största partierna att styra ihop för att ta tag i de stora och viktiga frågorna, säger kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S) till Dagens Samhälle. 

Hon påpekar att den majoritet hon tidigare sytt ihop var synnerligen bräcklig. Den byggde på att de båda kristdemokraterna David Winerdal och Martin Ahlman personligen tagit ställning mot SD och för ett samarbete med S, V, C och MP. De representerade alltså sig själva och inte sitt parti. 

– Om någon av dem inte skulle dyka upp på ett fullmäktigesammanträde skulle vi inte ha majoritet, säger Boel Godner. 

KD:s tidigare gruppledare David Winerdal har hamnat i konflikt med sitt parti och hotas av uteslutning. Han har polisanmält KD:s lokale ordförande och anklagat denne för olaga tvång och utpressning i samband med att David Winerdal petades som gruppledare. Winerdal har dessutom själv polisanmälts för sexuellt ofredande och medgett att han haft en ”slängig jargong”.  

– Alla beskyllningar mot David och andra personer har påverkat. När man läser om Södertälje i tidningen handlar det om beskyllningar mellan politiker, anklagelser och till och med polisanmälningar, säger Boel Godner. 

De tre partier som nu enats om att styra får 35 av de 65 mandaten i kommunfullmäktige. 

– Vi får en stabil majoritet med färre partier. Det blir ett hållbart styre.

Är sista ordet sagt nu om styret i Södertälje? Det blir inget fjärde alternativ?
– Det kan jag inte tänka mig. Nu har vi enats för Södertäljes bästa, för tryggheten och stabiliteten, säger Boel Godner. 

Hon gruvade sig ändå inför att höra av sig till de personer som hon tidigare haft en uppgörelse med och berätta att hon nu vänder dem ryggen.

– Att ringa upp dem var det svåraste av allt, det får jag erkänna. Jag gick och tänkte på det hela dagen. Det var jättejobbigt för dem och för mig också. Jag har ju trivts bra med dem. 

Alexander Rosenberg leder Moderaterna i Södertälje och blir nu kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande. Han betecknar den senaste tiden i Södertälje som kaotisk, både när det handlar om det eskalerande våldet från den organiserade brottsligheten och röran kring styrena.

– Det gjorde att jag och Boel närmade oss varandra och sa att det var dags att vi stora partier satte oss ner och tog ansvar för Södertälje, säger han.

Han har kallat de koalitioner som han själv och Boel Godner tidigare fick ihop för ”skitstyren”.

– Mitt var ju skört eftersom två vildar försvann, medger han.

Enligt Alexander Rosenberg kunde Socialdemokraterna tänka sig att även ha med Vänsterpartiet i det nya styret. Moderaterna lade i sin tur fram Liberalerna som ett alternativ för att ytterligare stärka koalitionen. Kompromissen blev att de två stora partierna kunde enas om att släppa in Miljöpartiet.

– MP är bra att ha att göra med och har duktigt folk. De känns stabila och vettiga, sammanfattar Alexander Rosenberg.

Kommer styret att hålla den här gången?
– Jag hoppas ju det. Alla tre partierna kommer att få svälja stoltheten ibland och släppa ideologiska frågor eller åtminstone trubba av spetsarna på dem. Vi har stora utmaningar att lösa och det ska vara vår prioritet.

LÄS MER: Boel Godner: ”Ett misslyckande är också föräldrarnas fel – allt kan inte läggas på kommunen”

LÄS MER: KD-vildar stoppade högerstyre – spelet bakom Boel Godners återkomst

LÄS MER: Moderaten som tar över i Södertälje: ”Det som hänt är ett jättelikt bakslag”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev