Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nytt avtal främjar övergång från studier till jobb

I dag onsdag tecknar vi i SSR och SKL ett nytt avtal om studentmedarbetare. Avtalet är betydligt bättre än övriga studentmedarbetaravtal som finns på den svenska arbetsmarknaden. Det skapar stora potentialer, inte bara för svensk välfärdssektor, utan även för våra studentmedlemmar som provar på att jobba just där.

Publicerad: 17 december 2014, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SSR och SKL har tecknat Sveriges bästa avtal för studentmedarbetare.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadKompetensutveckling

Uppemot 500 000 personer behöver rekryteras till våra kommuner och landsting de närmaste tio åren. Av dem måste närmare sex av tio vara akademiker. Det är en utmaning för vår välfärdssektor att kunna vara en så attraktiv arbetsgivare att nästan 300 000 akademiker vill jobba just där.

För att lyckas med det krävs inte bara konkurrenskraftiga löner och goda arbetsvillkor, utan även att unga högskolestuderande får en chans till inblick i vilka fantastiskt spännande jobb som finns i vår välfärdssektor.

Samtidigt ser vi bland våra högskolestuderande medlemmar som arbetar parallellt med studierna att mer än hälften inte arbetar inom sitt utbildningsområde. Två av tre säger också att de arbetar med ett arbete som inte kräver högre utbildning. Det är väldigt synd.

Av bland annat de skälen tecknar vi i dag onsdag ett avtal med SKL om studentmedarbetare.

Vi menar att heltidsstudier ska bedrivas på heltid. Därför tecknar vi avtal som inte äventyrar studiernas genomförande på utsatt tid. Maximalt 15 timmar i veckan i snitt över en termin får en studentmedarbetare arbeta. Men det är inte bara tiden som räknas, utan även innehållet. De som jobbar parallellt med studierna ska göra det i jobb som skapar ett maximalt mervärde för dem i studierna. Då kommer studierna också att gå lättare.

Det är inte fel att jobba på McDonalds eller på H & M om man är samhällsvetar- eller socionomstudent, men vi tror att det skapar en bättre arbetslivsanknytning i studierna om de i stället är på planeringsavdelningen på landstinget eller på socialtjänsten i kommunen. Där kan de både skapa ett mervärde för arbetsplatsen, inte minst under arbetstoppar, men också få en förståelse för vad de teoretiska studierna ska användas till senare i arbetslivet. Och få vettigt betalt för det.

I våra undersökningar ser vi att sex av tio av de högskolestuderande som arbetar vid sidan av studierna gör det för att klara sig. Det är ett tydligt underbetyg åt studiemedelssystemet. Så kan inte studiemedelssystemet vara konstruerat. Men vi ser också att många arbetar vid sidan av studierna för att unna sig lite extra, stärka nätverken i arbetslivet och få arbetslivserfarenhet inom det blivande yrkesområdet. Det är viktiga drivkrafter värda att bejaka.

För att dessa goda syften ska uppfyllas med hjälp av studentmedarbetaravtal måste studentmedarbetarna få en lön som avspeglar den nivå de är på i sina högskolestudier. Är lönen lägre än vad man kan få i ett okvalificerat jobb förfelar avtalet hela sitt syfte. Då blir inte detta bra reklam för kommuner och landsting som goda arbetsgivare med attraktiva arbetsuppgifter till konkurrenskraftiga löner. Där måste både arbetsgivare och fack vara vaksamma.

Vi tecknar det här studentmedarbetaravtalet i dag också för att främja övergången mellan studier och arbete efter examen och för att vi är övertygade om att det är roligare att jobba med det man utbildar sig till. Det främjar också förståelsen av teoretiska studier, att också se jobbet i praktiken.

Vi är övertygade om att våra studentmedlemmar kan skapa ett väldigt stort mervärde på de arbetsplatser de får komma till om de får kvalificerade arbetsuppgifter till vettig lön, och med en mentor som vet hur man stödjer en nyanställd på bästa sätt.

Det här avtalet är betydligt bättre än de övriga studentmedarbetaravtal som tecknats på svensk arbetsmarknad. Det är vi glada för. Det skapar stora potentialer, inte bara för svensk välfärdssektor, utan även för våra studentmedlemmar som provar på att jobba just där.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev