Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nynäshamnschef gör EU jämställt

Publicerad: 11 april 2019, 13:19

EU kan både påverka och inspirera kommunerna på fler områden än man tror, menar Nynäshamns planeringschef Mikael Gustafsson – som extraknäcker som jämställdhetsexpert i Bryssel.


För flertalet kommunala chefer känns EU ganska avlägset i vardagsarbetet. För Mikael Gustafsson är det annorlunda. Sedan någon vecka tillbaka kombinerar han jobbet som planeringschef i kommunen med uppdraget att jobba med jämställdhet inom EU.

– Jag räknar med att ta med mig många inspirerande idéer från övriga EU-länder till arbetet här i Nynäshamn, säger han.

I förra veckan var han på ett första tvådagarsmöte i Bryssel.

– Vi diskuterade bland annat jämställdhetsaspekter i upphandlingen. Där finns mycket mer att göra.

Men hur blev planeringschefen i Nynäshamn en av EU:s ledande experter på jämställdhet? Mikael Gustafsson har varit aktiv i vänsterpartiet i många år och intresserad av EU-frågor. När partiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson blev sjuk 2011 var det han som stod näst på tur – så vips blev han både parlamentariker och ordförande i jämställdhetsutskottet fram till 2014.

Han har även andra meriter inom området, bland annat som vice ordförande i Unizon, Sveriges största förbund för kvinno- och tjejjourer. Så när EU-parlamentet skulle utse två experter till EU:s jämställdhetsmyndighet Eige (European Institute for Gender Equality) belägen i Vilnius var det inte så långsökt att en av de utvalda blev planeringschefen i Nynäshamn.

– I Sverige är jag ju inte direkt känd, men i EU-kretsar vet rätt många vem jag är, säger han och understryker samtidigt att han sedan 2014 inte längre är politiskt aktiv.

Mäns våld mot kvinnor är ett glödhett ämne i Sverige efter den uppmärksammade tv-dokumentären om Josefin Nilsson. Vad görs på EU-nivå på det här området?
– Lagstiftning kring jämställdhet är i första hand en nationell fråga. Men EU kan vara pådrivande i frågorna och sprida goda exempel. Sverige ligger långt framme genom att vi uppmärksammar frågan mer än andra och ger offentliga stöd till kvinnojourer.

Någon aspekt som vi kan bli bättre på? Några vi kan lära av?
– Absolut, jag tänker exempelvis på Spanien som har speciella domstolar som hanterar mäns våld mot kvinnor. Där finns domare som är specialutbildade på området, det borde vi ta över. Vi har ju mark och miljödomstolar, varför inte domstolar för kvinnofridsbrott?

Eige har en egen ranking, ett Gender Eqality Index, som toppas av Sverige. Några av de främsta skälen till att vi ligger i topp, menar Mikael Gustafsson, är vår generösa föräldraförsäkring och vår välutbyggda barnomsorg. Och så har vi en stor andel kvinnor i våra valda församlingar.

Men vi tillhör inte de bästa på alla områden, eller hur?
– Det stämmer. I flera år har vi exempelvis legat efter många andra länder vad gäller andelen kvinnor på viktiga poster i näringslivet, både vd:ar och styrelseledamöter.

Kommunala bolag här hemma har inte alltid så god kvinnorepresentation i sina styrelser. Något att lära från kommuner i övriga EU?
– Helt säkert!

Sverige ligger också relativt dåligt till när det handlar om kvinnors psykiska hälsa, i synnerhet hos yngre kvinnor och tonåringar. Mikael Gustafsson ser det på nära håll i Nynäshamn: varannan tjej i årskurs åtta mår dåligt psykiskt från och till.

– På det här området kan kanske andra kommuner i EU ha viktiga erfarenheter som vi kan dra nytta av i Nynäshamn.

Inom hans eget område, samhällsplanering, finns också viktiga jämställdhetsaspekter som handlar om att skapa trygga miljöer. Generellt sett använder kvinnor kollektivtrafiken mer än män, de gör fler byten än män under resorna mellan jobbet, affärer och hämtningar på skola och förskola. Många gånger måste de passera miljöer som upplevs som otrygga.

– Våra pendeltågsstationer här i Nynäshamn är inte speciellt inbjudande. Man vill bara ta sig härifrån så snabbt som möjligt. Vi borde i stället göra stationerna till mötesplatser, här finns goda exempel både i övriga Sverige och i EU, säger Mikael Gustafsson.

Som expert inom EU blir det hans jobb både att komma med inspel till nya rapporter och att sprida de kartläggningar och analyser som Eige arbetar fram. Vad säger hans arbetsgivare om detta sidouppdrag?

– Kommunchefen har varit väldigt entusiastisk! Det mesta av arbetet kommer jag att göra på min fritid, men det blir åtminstone fyra möten per år i Bryssel och Vilnius som han stöttar mig att åka på.

Det är ju inte så dumt att ha en EU-expert i de egna leden inför valrörelsen i vår. Kommer kommunen att dra nytta av dina kunskaper när medborgarna ska informeras om EU-frågorna?
– Vet inte, men självklart står jag till förfogande!

Påhl Ruin

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev