Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nya lokala besöksförbud tillåts – undantag för makar

Publicerad: 23 november 2020, 10:01

Make, maka och partner kan få undantag från det nya besöksförbudet.

Foto: Børge Sandnes / Colourbox

93 kommuner har misstänkt eller bekräftad covid-19 på sina äldreboenden. Nu får Folkhälsomyndigheten införa lokala besöksförbud.


Sveriges Radio Ekot har skickat en enkät till samtliga kommuner. I slutet av förra veckan hade 220 kommuner svarat och av dem hade 93 bekräftad eller misstänkt covid-19 på något eller flera av sina äldreboenden.

Nästan alla kommuner som svarat på Ekots enkät anser att deras tillgång på skyddsutrustning är bra eller mycket bra, däremot är flera oroliga för att de inte har tillräckligt med personal.

I ett försök att förhindra smittspridningen har regeringen beslutat om en förordning som gör att Folkhälsomyndigheten kan bestämma om lokala besöksförbud på äldreboenden.

På platser där lokalt besöksförbud införs kommer verksamhetschefen kunna göra vissa undantag och tillåta besök från till exempel make, maka och partner.

– Läget i pandemin är just nu kritiskt. Vi ser en ökad smittspridning och de som bor på landets äldreboenden är de som i allra högst utsträckning behöver skyddas från viruset. Beslutet innebär att vi nu får ytterligare ett verktyg för att bekämpa smittan, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Förordningen trädde i kraft den 21 november och gäller till och med februari 2021.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev