Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ny tjänst ger ännu bättre koll på affärer

Publicerad: 29 november 2017, 23:10

Dagens Samhälle fortsätter att satsa på nya digitala tjänster och förvärvar databasen över de nationella offentliga inköpen från företaget Double­check.


Nu kan Dagens Samhälle erbjuda marknaden ännu mer uppgifter om de offentliga affärerna.

– Vi vill med köpet bidra till en ökad transparens kring hur våra skattepengar används, säger Dagens Samhälles chefredaktör och vd Olov Carlsson.

Dagens Samhälle köper Doublechecks databas och affärsområdet Research. Doublecheck har sedan 2012 tillhandahållit information om de offentliga affärerna samt erbjudit beslutsstöd baserat på information som samlas in och bearbetas av bolagets researchers.

Databasen består bland annat av leverantörsreskontra från svenska kommuner och landsting samt upphandlingspliktiga myndigheter och organisationer. På så sätt kompletteras den befintliga verksamheten inom Dagens Samhälle med ett innehåll som är unikt på marknaden.

– Vi har länge bevakat den offentliga marknaden och släppte precis, med hjälp av bland annat data från Doublecheck, en unik granskning av de största privata leverantörerna till offentlig sektor. Med förvärvet kan vi nu erbjuda en mer komplett tjänst över i princip samtliga affärer som görs med våra skattepengar, säger Olov Carlsson.

Dagens Samhälle har för avsikt att vidareutveckla databastjänsten för att kunna erbjuda en modern digital tjänst till såväl privata som offentliga aktörer med intresse av att veta vilka affärsvärden som omsätts i såväl enskilda kommuner, landsting eller med enskilda bolag och koncerner. Allt i syfte att marknadens aktörer ska göra bättre offentliga affärer.

– Vi på Doublecheck har jobbat med offentlig affärsdata under många år och vet att den har varit viktig för att skapa bättre upphandlingar och större insikt och förståelse för hur stor den offentliga marknaden är. Genom att sälja vår databas till Dagens Samhälle kan den informationen komma fler till del, vilket även kommer bidra till en sundare offentlig marknad, säger Fredrik Tamm, grundare och ägare av Doublecheck.

Databasen består just nu av data från 2012 till och med 2016. Tanken är att den nya tjänsten ska kunna visa både på historisk utveckling likväl som nya affärer. Delar av Doublechecks personal kommer att följa med vid köpet som också innebär ett fördjupat fortsatt samarbete med Doublecheck och dess vd Fredrik Tamm.

– Det känns otroligt spännande att få bidra till en ökad effektivitet och transparens på den relativt hemliga offentliga marknaden. Dessutom är databasen en skattkista med material som kan ligga till grund för fantastiska granskningar och bra journalistik i Dagens Samhälle, säger Olov Carlsson.

De privata aktörernas affärer med offentlig sektor fortsätter att växa, under 2016 med 5 procent till den nya rekordomsättningen 1 050 miljarder kronor. Det betyder att företagens och de idéburnas försäljning till stat, kommun och landsting står för 25 procent av landets BNP.

Sara Pramsten

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev