måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ny polisorganisation ger laglöst land på vissa håll

Den nya polisorganisation som riksdagen tidigare har beslutat om innebär en centralisering av poliskåren och en allt hårdare prioritering som leder till sämre polisiär närvaro på mindre orter. Centerpartiet kan inte acceptera en sådan utveckling.

Publicerad: 2 maj 2016, 03:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När polisens närvaro minskar så skickar det en signal om att det är mer eller mindre riskfritt att begå brott i vissa delar av landet. \

Foto: Lars Hedelin, Rikspolisstyrelsen


Ämnen i artikeln:

PolisenBrottsofferCenterpartietMyndigheter

Oavsett var man bor i Sverige ska alla människor kunna känna trygghet och tillit till att polisen finns där om någonting inträffar. Människor ska kunna räkna med att rättsstaten gör sitt bästa för att beivra, begränsa och lösa brottslighet likvärdigt över hela landet.

Tyvärr ser vi ett oönskat resultat av den nya polisorganisation som riksdagen tidigare har beslutat om, nämligen en centralisering av poliskåren och en allt hårdare prioritering som leder till sämre polisiär närvaro på mindre orter.

Centerpartiet kan inte acceptera en sådan utveckling. Det innebär att landsbygden och mindre kommuner blir satta på undantag. När polisens närvaro minskar, brott inte utreds och utredningar läggs ner trots bra spaningsuppslag så skickar det en signal om att det är mer eller mindre riskfritt att begå brott i vissa delar av landet.

Därför är det hög tid att satsa på polisen och stärka deras möjligheter att höja tryggheten i hela landet.

Centerpartiet har avsatt 2,4 miljarder kronor i sin vårbudget just för satsningar på polisen. Det ger utrymme för 2 000 nya poliser och inkluderar även ett lönepåslag till de lokala områdespoliserna och extra resurser för att polisen ska kunna prioritera vardagsbrotten.

Vidare vill Centerpartiet inrätta en nationell polisreserv, så kallade beredskapspoliser, som ska kunna bistå polisen vid exempelvis terrordåd, vid en ökad risk för terrordåd eller vid naturkatastrofer.

Enligt en Sifo-undersökning uppger varannan svensk att man känner oro för ett terrorattentat i Sverige samt har lågt förtroende för myndigheternas förmåga att bekämpa terrorismen. Samtidigt har trycket på poliserna ökat ännu mer i en tid med ökat terrorhot i vår omvärld, ID-kontroller och extrabevakning av Öresundsregionen.

Det är en oro och en verklighet som från politikens sida kräver ansvarstagande och tydliga prioriteringar för att öka tryggheten.

Här har regeringen misslyckats kapitalt.

Man har å ena sidan övergett kravet på 20 000 poliser och samtidigt är satsningarna – i den mån man kan kalla det satsningar – i regeringens budget undermåliga.

Signalvärdet i det går inte att misstolka, nämligen att man inte tar människors oro på allvar.

När regeringen, trots vetskapen om bristerna i polisiär närvaro runt om i landet, inte förmår satsa mer på polisen så underminerar det människors förtroende för rättsstaten.

Polismyndigheten har i dag en bemanning som tvingar fram mycket hårda prioriteringar där delar eller i värsta fall hela kommuner sätts på undantag. Att trolla med knäna, prioritera tuffare och centralisera mera går bara till en viss gräns – därefter skapar man laglöst land och öppnar dörrar för kriminella.

Centerpartiet menar att den gränsen nu är passerad. Därför behövs rejäla satsningar på mer polisiär närvaro och högre trygghet i hela landet.

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson (C)

Centerpartiets Kommunala sektion

Marie-Louise Wernersson, ordförande Centerpartiets kommunala sektion, kommunstyrelsens ordförande Falkenberg

Carola Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande (C) Sala

Per Schöldberg, kommunalråd (C) Växjö

Lena Reyier, oppositionsråd (C) landstinget i Dalarna

Ewa-May Karlsson, gruppledare (C), Västerbottens läns landsting

Aphram Melki, kommunalråd (C) Järfälla

Sofia Nilsson, vice kso (C) Östra Göinge

Tobias Bernhardsson, oppositionsråd (C) Färgelanda

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev