Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ny bok ger politiker kontroll på ekonomi

Publicerad: 19 januari 2015, 14:49

För den som vill åstadkomma något i politiken går det inte att bortse från ekonomi. Pengarna styr. Därför ger Dagens Samhälle ut Politikernas ekonomibok.


Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Kommuner och landsting hanterar varje år 700 miljarder i skatter och statsbidrag, som betalar bland annat skola, omsorg och vård. För politiker är det med andra ord oundvikligt att sätta sig in hur den offentliga ekonomin fungerar.

Dagens Samhälles nya Politikernas Ekonomibok försöker på ett enkelt och lättbegripligt sätt att ge svar på många av de ekonomiska frågor som förtroendevalda måste ta ställning till. Till exempel varför kommuner och landsting måste gå med vinst, hur skatteutjämningssystemet fungerar och varför resurser inte alltid är lika med kvalitet.

Författare är Måns Wikstrand, mångårig och erfaren ekonomireporter på Dagens Samhälle. Han menar att det inte bara handlar om att stora belopp måste hanteras ansvarsfullt i kommuner och landsting, snart sagt varenda medborgare har dessutom sin åsikt om hur pengarna ska användas.

– Så det finns alla skäl för politiker att sätta sig in i ekonomins spelregler och skaffa sig självförtroende till den ekonomiska argumentationen. Förhoppningsvis upptäcker en eller annan också hur roligt det är med kommunal ekonomi, säger han.

Boken gavs ut i en första version efter valet 2006. Den nya upplagan har uppdaterats och delvis fått helt nytt innehåll.

Sveriges Kommuner och Landsting har köpt boken till samtliga ordinarie fullmäktigeledamöter i kommuner, landsting och regioner. Distribution sker under vecka fem.

Boken läses med fördel också av dem som inte är politiker, men som av olika anledningar vill veta mer om kommuners och landstings ekonomiska förutsättningar.

Du kan enkelt beställa Politikernas ekonomibok här.

Annika Almgren

Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News