Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nobelcenter på väg bli Stockholms nästa misstag

Misstagen som gjordes under 60- och 70-talen är på väg att upprepas. Mot en kompakt folkopinion driver nu en fullständigt okänslig Nobelstiftelse i allians med maktfullkomliga politiker i såväl M som S det katastrofala projektet att bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen.

Publicerad: 15 mars 2016, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi är starkt kritiska mot ”Nobelpalatset” och avstyrker kraftfullt byggplanerna. Detta är en självklarhet för hembygdsrörelsen, skriver ordföranden Jan Bergman.

Foto: David Chipperfield Architects


Ämnen i artikeln:

StockholmForskning

Två hundraårsjubiléer får mig att tänka. Det var nyss hundra år sedan Nobelstiftelsen gick på pumpen förra gången. När deras planerade gigantiska ”Nobelpalats” inte kunde byggas, för att opinionen stoppade detta.

Byggnaden, som var enorm och liknade senare tiders östeuropeiska Stalin-krokaner, skulle uppföras i Nobelparken invid Djurgårdsbron. Samtidens dom blev hård. Efter ett ökande tryck från en växande opinion vek sig Nobelstiftelsen och lade ned projektet. Deras beslut blev också slutet för arkitektens karriär, den tidens stjärnarkitekt Ferdinand Boberg.

Nobelstiftelsens okänslighet, ovilja att lyssna och vilja att manifestera sig själva i ett gigantiskt skrytbygge medförde en betydande goodwill-förlust, som tog mycket lång tid att reparera. Detta debacle borde ha gett stiftelsen så starka känslomässiga insikter att man för all framtid borde vara vaccinerade mot dylika missgrepp. Men icke.

Hundra år senare ser vi nu hur man återigen utmanar stockholmarna med planer på ännu ett gigantiskt skrytbygge – en guldfärgad låda i jätteformat, beskrivet som en ”gyllene kärnkraftsreaktor”, mitt på stadens mest känsliga halvö Blasieholmen.

I envist trots – mot en kompakt folkopinion, mot en kompakt majoritet samrådsyttranden, mot flertalet politiska partier i stadshuset – driver nu en fullständigt okänslig Nobelstiftelse i allians med några maktfullkomliga politiker i såväl M som S detta katastrofala projekt i avsikt att bygga ett mausoleum över sig själva.

Samtidens dom är redan hård, snart kommer även övriga finansiärer att erfara detta. Det går snabbt att rasera ett goodwill-kapital, men det tar lång tid att bygga upp det igen.

Detta är något som naturligt engagerar hembygdsrörelsen. Vår rörelse, Sveriges största folkrörelse, firar hundraårsjubiléum i år. Sveriges Hembygdsförbund bildades ungefär samtidigt som förra Nobelhus-fejden. Naturligtvis är denna försvarsrörelse för kulturvärden och kulturarvet aktiv och engagerad i vår tids strid mot dagens ”Nobelpalats”.

Vi håller våra lärdomar vid liv. Vi använder vår ackumulerade kunskap. Vi förstår vikten av tidigare generationers erfarenheter. Vårt Länsförbund och vår lokalförening Norrmalms Hembygdsförening har därför utnyttjat vår demokratiska rätt att svara på Stockholms stads samråd i frågan.

Vi är starkt kritiska mot ”Nobelpalatset” och avstyrker kraftfullt byggplanerna. Detta är en självklarhet för hembygdsrörelsen. Till vår förvåning noterar vi att Stockholms stad fullständigt verkar strunta i den kompakta opinionen.

Vad värre är i denna infekterade situation utsätts vi i hembygdsrörelsen nu för en brev- och telefonterror med budskapet att man ”inte ska ifrågasätta beslut fattade av demokratiskt valda politiker”. Man ifrågasätter till och med om hembygdsrörelsen bryter mot sina stadgar, när man tar ställning mot Nobelpalatset. Jag som trodde att det var en demokratisk rättighet att ifrågasätta dåliga beslut, och att delta i ett samrådsförfarande.

Hembygdsrörelsen är partipolitiskt obunden, men inte opolitisk. Den är en mer än hundraårig försvarsrörelse för lokalsamhället, för de boende, för de som kallar sin bygd sitt hem.  I Stockholm har personer som Per-Anders Fogelström tidigare lett kampen mot det som hotat vår miljö och våra kulturvärden.

När nu Hembygdsrörelsen fyller hundra år strömmar medlemmarna åter till rörelsen och nya föreningar bildas. Vanligt folk behöver återigen sin försvarsrörelse när politikerna i stadshuset nu är beredda att återupprepa misstagen från 1960- och 70-talen.

Jan Bergman, Stockholmsskildrare, tv-producent, författare, ordförande för Norrmalms hembygdsförening och Stockholms Läns Hembygdsförbunds Tätortsgrupp

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

StockholmForskning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev