lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Niklas Nordström avgår

Publicerad: 10 oktober 2019, 14:53

Niklas Nordström slutar som kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Foto: Andreas Harnemo

Niklas Nordström (S) slutar som kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Tuffa påhopp på hans person är bakgrunden.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSKR

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Enligt Luleå Arbetarekommuns ordförande Anders Öberg (S) är det en längre tids hård press som ligger bakom Niklas Nordströms beslut att sluta som kommunstyrelsens ordförande. Den senaste tiden har Niklas Nordström fått kritik i turerna kring att kommundirektören Mikael Lekfalk tvingats avgå. Mikael Lekfalk tvingades lämna efter att det avslöjats att han anlitat en personlig mentor till en kostnad på över en halv miljon kronor.

– Det var det senaste. Men det här handlar om en rad händelser under en lång tid där Niklas Nordström har fått hård kritik mot sin person. Det har lett till att pressen har blivit för stor på honom och det har blivit omöjligt att arbeta med sakfrågorna när allt fokus har varit på hans person, säger Anders Öberg till Dagens Samhälle.

Han nämner också debatten om skolnedläggningar i kommunen och diskussionerna om besparingar som följd av förslaget till nytt utjämningssystem där Luleå blir en av förlorarna.

– Niklas har tyvärr fått stå ensam allt för länge och fått ta emot hård kritik som har riktats mot hans person för saker som egentligen inte har varit hans direkta ansvar, säger Anders Öberg.

Har det förekommit hot mot honom?

– Det vill jag inte kommentera.

Anders Öberg meddelar att Niklas Nordström själv inte vill uttala sig om beslutet att avgå.

– Han mår dåligt just nu och kommer inte att vara tillgänglig under en tid framöver. Han får professionell hjälp för att hantera sin situation.

Arbetarekommunen kommer nu att inleda en process för att utse en efterträdare till Niklas Nordström. Under tiden går kommunstyrelsens vice ordförande Lenita Ericson (S) in i rollen tillfälligt.

Anders Öberg riktar ingen kritik mot hur Niklas Nordström har hanterat dessa infekterade debatter. Luleå Arbetarekommun kommer nu att ha en diskussion om hur de ska undvika att framtida kommunalråd hamnar i samma situation.

– Vi behöver prata om hur vi kan stötta våra kommunalråd, säger Anders Öberg.

Niklas Nordström lämnar även de uppdrag som är kopplade till hans roll som kommunalråd, exempelvis som ledamot i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Han har varit kommunalråd i Luleå sedan 2014. Tidigare har han bland annat varit ordförande för SSU och oppositionsråd i Nacka kommun.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev